Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел каза във вторник, че "централните банки трябва да обърнат повече внимание на цените на жилищата, както от гледна точка на ценова стабилност, така и от гледна точка на финансовата стабилност", съобщава Ройтерс.

Тя обясни, че ЕЦБ смята, че цените на жилищата в еврозоната "понастоящем са надценени спрямо основните показатели, което ги прави уязвими за бъдещи корекции на цените".

Защо българите купуват повече жилища

Освен това тя заяви, че банката обмисля добавяне на жилищните разходи на собствениците към Хармонизирания индекс на потребителските цени, като информира бъдещата позиция на банката по паричната политика.

"Паричната политика не може да си затваря очите за подобни развития в институционална среда, в която макропруденциалните политики по принцип са първата линия на защита, но все още не са напълно ефективни“, каза Шнабел.

iStock

Що се отнася до инфлацията, Шнабел повтори, че ЕЦБ "няма да реагира прибързано" на нарастващите темпове на инфлация. Тя предупреди, че "преждевременното повишаване на лихвените проценти в отговор на временен скок на инфлацията би навредило най-много на домакинствата с ниски доходи“ и би изложило на риск възможностите за заетост.

Колко жилищна площ можем да купим с една заплата

Въпреки това тя отбеляза, че "остава значителна несигурност относно това колко устойчиви ще се окажат някои от сегашните ценови натиска".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg