С една средна заплата в София днес могат да се купят 80 кв. сантиметра (0,8 кв. м) жилищна площ, показват данните на Националната асоциация на строителните предприемачи. Според изчисления на асоциацията този показател е бил същият и през 1986 г., когато доходите у нас в абсолютна стойност бяха по-малки, но и цените на имотите бяха по-ниски.
 
По времето на социализма възможността да си купиш жилище е била същата като днес. В някои градове в Западна Европа показателят е едва 0,1 кв. м което означава, че с една средна заплата могат да се купят нищожните 10 кв. сантиметра жилищна площ.
 
Общият индекс на цените на жилищата в България за второто тримесечие на тази година показа ръст от 9,1 на сто спрямо същия период на предходната година, показват данни на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Обемът от сделки за първите шест месеца на годината е на най-високи нива от 2008 г., като средното увеличение за страната е 39 процента, а в София - 41 процента. Започнатото ново строителство в страната също е с растеж от 25 на сто, а за София е 51 на сто.

Имот на зелено, на замазка или старо строителство – какви са различните предимства

Рекорден е ръстът на цените на жилищата в Европа - в Берлин те са се скочили със 148 на сто за десет години, за първото тримесечие на тази година в Люксембург цените са се повишили със 17 на сто, в Дания - с 15 на сто, в Чехия - с 11 на сто, в Нидерландия също с толкова, в Германия - с 10 на сто, във Франция - с 5 на сто, в Белгия - с 6 на сто.

istock
istock

София не е в топ 60 на градовете в Европа с най-високи цени на жилищата. Столицата на България е едва седма по средни цени на жилищата си в централната си част сред 12 столици на страните от Източна Европа.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg