Покупката на жилище е важен момент в живота на всеки човек. И тук не става дума само за дом за живеене, а и за инвестиционния имот, който се купува с намерение за печалба в бъдещ момент.
 
Как обаче се избира жилище при огромния избор – на зелено, на замазка или старо строителство?
 
Отговорът на въпроса не е труден, ако систематизирате желанията си и по този начин стесните търсенето.
 
Цел на покупката
 
Ако търсите жилище с инвестиционна цел, покупката на имот на зелено ще ви донесе по-голяма доходност, но след по-дълъг период от време. Ако купувате свой собствен дом, имот на зелено обикновено излиза най-евтино, но пък за него трябва да имате „готови“ пари, за да платите първоначалните вноски.
 
Недостатъкът е, че трябва да се изчака най-често от 6 месеца до 2 години докато имотът влезе в експлоатация.
 
Качество на жилището

iStock/Getty Images

Ако държите да се нанесете в качествено изпълнен имот, за вас са новопостроените жилища от реномирани строителни компании. При огледите можете да се уверите с очите си за изпълнението на замазките, подовите настилки и нивото на общите площи.
 
Сградите с висок клас енергийна ефективност стават все по-атрактивни с повишаващите се разходи за отопление. Като собственик на жилище в такава сграда ще можете да се освободите от плащане на данък сгради за определен период от време, както и да получите привилегии при финансиране на покупката. UniCredit Bulbank например предлагат специална лихвена отстъпка за ипотечен кредит с цел закупуване на имот в енергийно ефективни сгради.
 
Местоположение и удобства в квартала
 
Ако за вас най-важни са разположените наблизо училища, болница, хранителни магазини и изобщо – добрата инфраструктура, е по-добре да се насочите към закупуване на жилище старо строителство в утвърден квартал.
 
Тяхното най-голямо предимство е реалната квадратура, доброто разпределение на помещенията и, както вече споменахме, инфраструктурата наоколо.
 
Жилища в такива сгради се отдават и лесно под наем, тъй като наемателите търсят максимално много удобства в жилището, което ще обитават.
 
Начин на финансиране

iStock/Getty Images

Ако не разполагате с достатъчно заделени средства, за да платите пълния размер на жилището, най-вероятно ще ви е необходим ипотечен кредит от банка. Тя може да отпусне по-висок процент финансиране в зависимост от типа строителство, местоположението на сградата и др.
 
Ако имате въпроси и искате да получите повече информация за вариантите на ипотечно кредитиране за различни типове жилища, можете да се възползвате от възможността за дистанционна консултация с експерт на UniCredit Bulbank. Така ще получите отговор на всички важни за вас въпроси и ще можете да прецените по-лесно какво решение за покупка на имот да вземете.