Собственият дом е спокойствие, сигурност, уют. Но той също е и вложение за бъдещето, заради което трябва внимателно да обмислите всички стъпки, за да завършите успешно сделката.
 
Пътят до собственото жилище е дълъг, но е разпределен на лесни за преминаване стъпки.
 
Най-разумно е човек да се запознае с тях и методично да ги изпълнява, за да си гарантира спокойствие и бърз положителен резултат.

Стъпка 1: Актуално финансово състояние
 
Първата стъпка не е да влезете в сайтовете за недвижими имоти, а да направите анализ на семейните финанси. Направете точен разчет на всички приходи и на всички разходи.
 
Стъпка 2: От какво бихте се лишили в името на собствено жилище
 

iStock/Getty Images

Преценете от кои разходи можете да се откажете, за да отидат парите за вноска за жилището. Бъдете реалисти. Дори да имате увереност, че в бъдеще финансовото ви състояние ще се подобри, определете примерна вноска, която сега можете да си позволите и няма да натовари драстично месечния ви бюджет.
 
Ако вече плащате наем, задачата ви е по-лесна – знаете приблизително колко пари месечно можете да отделяте за жилище. 

Стъпка 3: Калкулатор и предварително одобрение за ипотечни кредити
 
Още преди да се впуснете в разглеждане на имоти и квартали, направете примерно изчисление чрез калкулатор за ипотечен кредит. Така още от самото начало ще сте наясно какви са финансовите възможности.
 
УниКредит Булбанк например предоставя възможност да изчислите максималния размер на кредита, който можете да получите от банката, като посочите месечния доход на семейството, вноски по съществуващи кредити, възрастта си и за колко години бихте искате да изплащате кредита. Системата мигновено връща резултат, като има възможност да получите по имейл и ипотечен сертификат с изчислената максимална сума на кредита. Това ще ви даде известно спокойствие и ориентир какво жилище можете да си позволите.

Стъпка 4: Оферти

iStock/Getty Images

Може да ви звучи странно да събирате оферти за ипотека още преди да знаете какво ще е жилището, но всъщност тези предложения могат да ви насочат къде да търсите.
 
Можете например да вземете отстъпка от лихвата, ако изберете дом в сграда от висок енергийно ефективен клас. Това означава, че не само ще платите по-ниска лихва по ипотечния кредит, но и комуналните сметки в такъв дом ще са по-ниски в бъдеще. 

Стъпка 5: Мечтаното жилище не е само квадратура

iStock/Getty Images

Качеството ни на живот не се определя само от дома, който обитаваме, от квадратурата или от югозападното му изложение. Важно е също дали ключовите за ежедневието ни училище, аптека, болница, магазини, парк, градски транспорт (място за паркиране) са с добро качество там, където искаме да живеем.
 
Направете предварително проучване не само на цените на жилищата в различните квартали, но и на начина на живот там. Разходете се по улиците им и денем, и нощем, вслушайте се в шумовете, разпитайте за училището, за хлебопекарната, за детските площадки и за всичко, което е важно за вас.
 
Не си заслужава да инвестирате средства в хубав дом на лошо място, защото жилището се ремонтира, но кварталът – не.
 
Можете да използвате списък с параметри, на които трябва да отговаря идеалният ви дом. Така ще улесните и себе си, и брокера на недвижими имоти.
 
Ето, че половината от пътя към идеалния за вас дом вече е изминат – определихте приблизително как изглежда мечтата ви, както и колко сте готови да платите за нея под формата на месечни вноски.
 
Следващите 5 стъпки са свързани с практическото финансиране на мечтата ви за собствено жилище и подписването на договор. Очаквайте скоро!