В първата част на пътешествието от мечтата до вратата на новия ви дом направихме преглед на финансовите ви възможности, обсъдихме промоциите при ипотечни кредити за жилище в енергийно ефективна сграда и стигнахме до там, че идеалният дом е свързан и с удобствата наоколо – магазини, училища, детски градини, паркове, площадки за игра, болници и аптеки.

Сега предстои по-сериозната част от пътешествието – осигуряване на финансирането чрез ипотечен кредит. Вижте кои са останалите 5 стъпки.

Стъпка 6: Пресметнете разходите

Реалната стойност за покупка на едно жилище надхвърля обявената в сайта за недвижими имоти цена. Освен нея, трябва да добавите комисионата за брокера (ако ползвате такъв), нотариалната такса за прехвърлянето на жилището, местен данък, такса за изготвяне на пазарна оценка. Не забравяйте и за ремонта и обзавеждането на жилището след това.

Ако не разполагате с достатъчно заделени средства, когато отидете в банковия клон за консултация, попитайте банковия служител за възможностите за допълнително финансиране.

Стъпка 7: По-малко напрежение върху бюджета

iStock/ Getty images/ Freepik

Обикновено хората се стремят да изплатят дължимото бързо, но съветът на специалистите от УниКредит Булбанк е да подходим внимателно, относно размера на месечната вноска, която можете да заделите от вашия месечен бюджет, така че той да не бъде натоварен излишно. В такъв случай е добре да обмислите и варианта, при който срокът на ипотечния кредит е по-дълъг, което само по себе си би ви предоставило опцията да изберете вноска, съобразена с вашите нужди и възможности.

Стъпка 8: Застраховката не е бреме, а спокойствие

Неразделна част от договора за ипотечен кредит е сключването на застраховка „Живот“. Тя гарантира, че в случай на невъзможност да се плащат вноските към банката заради нетрудоспособност или фатален край, те ще бъдат погасени.

Застраховката на дома пък ви спестява непредвидени разходи за отстраняване на аварии, наводнения и други. Нейната годишна премия (вноска) е символична в сравнение с разходите за ремонти, които могат да изскочат изневиделица.

Стъпка 9: Набавете си необходимите документи

iStock/ Getty images/ Freepik

Това е най-трудоемката част, но ако действате методично, нищо не може да ви спре.

Необходимите документи за прехвърлянето на жилището от стария собственик са няколко и се вадят от различни институции. Ще са ви нужни и някои удостоверения, които банката ще изиска при отпускане на ипотечния кредит.

Пълен списък с необходимите документи за отпускане на ипотечен кредит можете да намерите на специалния онлайн съветник на УниКредит Булбанк „Моят нов дом“.

Ако все още се колебаете от къде да започнете и въпросите в главата ви са повече отколкото отговорите, то не пропускайте да се възползвате от дистанционна консултация с експерт в удобно за вас време. Така на всяка стъпка по пътя към мечтания дом ще разполагате с пълния набор от важна информация и най-вече ще имате по-голяма подкрепа.

Стъпка 10: И заживявате щастливо с възможност за лесно банкиране

iStock/ Getty images/ Freepik

След като всичко е приключило и най-после сте се отпуснали на собствения си диван в собствения си дом, можете да помислите как oще повече да улесните живота си и по-точно финансовите операции и месечни разплащания.

А ето ТУК може да откриете всички необходими стъпки, които ви препоръчваме да предприемете, след като сте горд собственик на нов дом.

УниКредит Булбанк предлага и интуитивно приложение за мобилно банкиране, с което лесно плащате битовите сметки, следите приходите и разходите в сметката си, наглеждате редовно кредита си. И още куп други полезни функционалности за бързо и лесно банкиране.

...при това докато сте се настанили удобно в новия ви дом.