Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че темпът на банкрутиране на малки и средни предприятия може да се утрои през тази година при липсата на достатъчна правителствена подкрепа.

Това на свой ред заплашва да забави икономическото възстановяване и да предизвика финансова нестабилност.
 
Анализ на 17 държави показва, че фалитите на компаниите може да се увеличат до 12% от 4% преди пандемията, става ясно от доклад, цитиран от Bloomberg.

Италия е страната, която може да очаква най-голямо увеличение заради големия спад на търсенето и голям дял на производство в индустрии с интензивен контакт. В държавите от Г-20 данъчните облекчения, грантовете и помощите са от ключово значение.

Банкрутите в сектора на услугите в средностатистическа държава може да нарасне с над 20 процентни пункта при административните услуги, изкуствата, развлечението и образованието.

Ключовите икономически сектори като земеделието, водоснабдяването и сметопочистването може да имат само малък ръст на фалитите, посочват от МВФ.
 
Над една трета от малките бизнеси в Канада, Южна Корея, Великобритания и САЩ се притесняват за възможността да работят или очакват да приключат дейността си в рамките на следващата година, показват данните на фонда.
 
И макар фискалните разходи за подкрепа на фирмите да са съществени, а увеличаването на дълга да е основателно притеснение, цената на преждевременното прекратяване ще е много по-висока от цената на продължаващата подкрепа, когато е необходима, посочва управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева в свързан блог пост.
 

istock
istock

„Все още не сме преодолели трудностите. Втора голяма вълна на болестта може да доведе до ново сътресение на икономическата активност.

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията

Други рискове включват широки оценки на активи, волатилни цени на суровини, нарастващ протекционизъм и политическа нестабилност“, предупреди Георгиева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg