Очаква се икономиката на Европа да премине от период на шок към поетапно възстановяване, като неговият темп ще бъде различен по сектори, прогнозира Грегорж Шилевич, регионален икономист на Coface по време на регионалния уебинар на тема „Икономиките в ЦИЕ след премахване на ограниченията“.

По данни на компанията изменението на кривата на заразените хора по света, през второто тримесечие на 2020 г. се наблюдава по-бързо възстановяване на някои сектори като фармацевтичния, хранително-вкусовия и секторът на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и по-слабо в сектори като автомобилния и транспортния.
 
„Започва постепенно и плавно съживяване на бизнеса, но индикаторите сочат, че темпът на възстановяване ще бъде много различен по сектори. Достигнахме до следващото ниво на развитие и преминаване през шока, но възстановяването ще бъде бавно и постепенно.

В случай на преминаване на икономиката през базовия сценарий, без втора вълна на зараза през есента, очакваме позитивно развитие на макроикономическите индикатори.“, сподели Грегорж Шилевич.
 
Три месеца след началото на възстановяването, икономиката е все още далеч от възвръщане към нормалните си темпове.

istock
istock

Въпреки че ставаме свидетели на все повече добри новини и позитивни индикатори на макро ниво, все още се наблюдава изоставане между макроикономическите и микроикономическите показатели.

Сектори като автомобилния и транспортния остават силно засегнати, наред със сектори като енергетика, текстил и търговия, като при последните вече започват да се отчитат известни подобрения. Очаква се тяхното постепенно възстановяване, в случай че не се появи втора вълна на вируса.

Световната банка: До 100 милиона души ще изпаднат в крайна бедност

Според Шилевич, несъмнено ни очаква рецесия, която ще бъде много по-тежка от тази през 2009 г. Въпреки очакваното постепенно възстановяване през 2021 г. ( +5.1%) и при липсваща втора вълна от пандемията от коронавирус, БВП ще бъде между 2 и 5 пункта по-нисък в Съединените щати, Еврозоната, Япония и Обединеното кралство, в сравнение с нивата от 2019 г.
 

istock
istock

Съгласно последните данни, Coface отчита рязко свиване на продажбите на дребно в България през месеците март и април, съпоставено с тези през януари и февруари, а основната причина за това са въведените мерки, свързани с овладяването на разпространението на COVID-19.

Различни са показателите в Румъния и Унгария, които не само остават непроменени, но и дори са положителни. Въпреки регистрирания рязък спад, икономистите посочиха позитивната си прогноза за страната ни, като очакват ръст на БВП от 6%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg