Енергийната криза продължава да засяга Европа, инфлацията ще се запази висока до 2024 г., а сценарият за икономическа рецесия изглежда неизбежен.

Тези фактори ще се отразят върху валутния пазар чрез увеличение на волатилността на обменните курсове и ще окаже отрицателно влияние върху финансовото състояние на дружествата, смятат анализаторите от компанията "Айбанфърст" (iBanFirst).

Доходите ни нараснали колкото инфлацията

Волатилността на валутните курсове оказва пряко влияние върху общите икономически условия и по-специално върху веригата за доставки. И през тази година САЩ може да бъдат най-силно засегнати. Например при такъв спад на йената спрямо долара (спад от 14 на сто за изминалата календарна година) производството в Япония стана много по-евтино, спрямо това в САЩ, докато в миналото производството в Япония беше по-скъпо в сравнение със САЩ. Ако ситуацията се запази същата през 2023 г., това вероятно ще доведе до изместване на производствените съоръжения в по-голяма близост до клиентите, пише в анализа. 

istock
istock

С тенденцията за нарастване на волатилността на валутния пазар, анализаторите на "Айбанфърст" препоръчват на българските компании да предприемат мерки за защита от валутния риск, за да запазят конкурентоспособността си на международните пазари. 

Какви бонуси заради инфлацията дават големите компании

"Волатилността на валутните пазари далеч не е проблем само за мултинационалните компании. Тя може да засегне всяка компания с трансгранични операции, независимо от нейния размер. Прилагането на стратегия за управление на валутния риск трябва да се обмисли от дадена компания при следните ситуации: когато фактурира своя износ или други разходи, свързани с бизнеса, в чуждестранна валута (дъщерни дружества, заплати и др.), ако плаща за вносни стоки или други услуги в чуждестранна валута и при задължения за покупки към чуждестранни доставчици", казва Деан Тодоров, директор за България в "Айбанфърст".  

Основана през 2013 г., със седалище в Белгия, финтех компанията "Айбанфърст" е регулирана като платежна институция и обслужва клиенти в цяла Европа, пише в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg