Инфлацията в Европа продължава упорито да притиска домакинствата, което увеличава социално недоволство и напрежението в обществото. През последните месеци стачките и протестите станаха обичайно явление за повечето страни на континента, а правителствата се видяха принудени да вземат разнообразни извънредни мерки в подкрепа на хората.
 
Какво пък правят компаниите, за да подкрепят служителите си, обобщава Ройтерс, цитирана от БТА.
 
"Алди Ю Кей" (Aldi UK)
Германската верига супермаркети повиши от началото на септември почасовото заплащане на служителите си във Великобритания до 10,50 лири, а в столицата Лондон - до 11,95 лири, съответно с 4 и 3,5 на сто.
 
"Бритиш еъруейс" (British Airways)
Авиокомпанията още през лятото увеличи заплатите на служителите си на "Хийтроу" с 8 на сто, отпусна им еднократен бонус и върна допълнителното заплащане за работа на смени.
 
"Джон Люис" (John Lewis)
Британската търговска верига отпусна още през септември еднократен допълнителен бонус от 500 лири на всички свои служители, работещи на пълен работен ден.
 
ДИА (DIA)
Испанският търговец на дребно договори в края на ноември увеличение на заплатите на служителите си с 12 на сто през следващите две години, както и специални бонуси за най-ниско платените.
 
Ейч Ес Би Си (HSBC)
Британската банка обяви още през лятото, че ще отпусне на част от британските си служители еднократен бонус от 1500 лири.
 
Ел Ве Ем Аш (LVMH)
Френският моден гигант обяви през септември бонуси за всички свои 27 000 служители, вариращи от 1000 до 1500 евро.
 
"Ер Франс" (Air France)

Още през септември авиокомпанията обяви, че вдига заплатите на всички свои служители с 5 на сто в подготовка за преговорите за нови заплати догодина и отпуска еднократен бонус в размер на 1000 евро.
 
"Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo)
Най-голямата италианска банка през ноември договори със синдикатите еднократен бонус за служителите си от 500 евро.
 
"Изиджет" (EasyJet)

Нискотарифният превозвач се съгласи в началото на декември да повиши основното заплащане на служителите си във Франция със 7,5 на сто и така предотврати стачка на кабинния състав по Коледа. Отделно компанията прие да плати бонус от 3000 евро на служителите си.
 

istock
istock

"Карфур" (Carrefour)
Най-голямата френска верига за търговия на дребно предложи на служителите си повишение на заплатите с 2,5 на сто от ноември и еднократен допълнителен бонус от 100 евро през ноември. Повишението възлиза на 8,3 на сто спрямо август 2021 г.
 
"Кърис" (Currys)
Британската верига за търговия с електроуреди увеличи от октомври почасовото заплащане на служителите си за трети път през последните 13 месеца до 10,35 лири, или с 3,5 на сто.
 
"Лойдс" (Lloyds)
Британската банка предложи на служителите си повишение на заплатите или с 2000 лири, или с 5 на сто до максимум 5000 лири, според съобщение на синдиката "Юнайт" (Unite).
 
"Луфтханза" (Lufthansa)
В началото на ноември авиокомпанията обяви, че повишава заплатите на кабинния си състав, наброяващ 19 000 души, на две стъпки от догодина. От първи януари ръстът е с 250 евро, а от 1 юли - с още 2,5 на сто.
 
Летище "Схипхол" в Амстердам
Управата на летището предлага на служителите по сигурността повишение на заплати-те средно с 20 на сто, за да предотврати бъдещи протести и недостиг на работници след сериозните проблеми от лятото и есента.
 
"Лидъл Джи Би" (Lidl GB)
Германската верига за търговия на дребно увеличи от началото на октомври почасовото заплащане на служителите си извън Лондон до 10,90 лири, а на тези в Лондон - до 11,95 лири. Годишното увеличение на заплатите възлиза на 10 до 14,5 на сто.
 
"Маркс и Спенсър" (Marks & Spencer)
От началото на октомври компанията увеличи почасовото заплащане на служителите си до 10,20 лири и обяви, че годишното увеличение възлиза на 7,4 на сто.
 
"Мапфре" (Mapfre)
Испанският застраховател отпуска на своите около 10 000 служители 400 евро бонус за Коледа.
 
"Натуест" (Natwest)
Банката предложи през декември  на служителите си във Великобритания, които са 41 500 души, увеличение на заплатите от 2000 лири, както и еднократен бонус от 1000 лири.
 
"Прет-а-манже" (Pret-a-manger)
Веригата за бързо хранене обяви от началото на декември повишаване на заплатите на британските си служители с 5 на сто, с което общият ръст на заплатите стана 13 на сто на годишна основа.
 

istock
istok

"Рено" (Renault)
Автопроизводителят отпусна през септември 1000 евро еднократен бонус на всички свои служители.
 
"Роял мейл" (Royal Mail)
Британските пощи предложиха през ноември ръст от 9 на сто в рамките на следващите 18 месеца на членуващите в синдиката на служителите от комуникациите, но от синдиката отхвърлиха офертата и планират стачки.
 
"Ролс-Ройс" (Rolls Royce)
Хиляди работници в завода на луксозната марка в Южна Англия ще получат увеличение на заплатите със 17,6 на сто след постигнато в петък споразумение между синдиката "Юнайт" (Unite) и мениджърския екип на компанията.
 
"Сейнсбърис" (Sainsbury's)
Веригата супермаркети повиши от средата на октомври минималното почасово заплащане на служителите си до 10,25 лири за страната и 11,30 лири за Лондон, което се равнява на повишение от 7,9 на сто годишно.

Какви заплати взимат шефовете у нас

Скандинавските авиолинии (SAS)
Два синдиката, представляващи кабинния състав на авиокомпанията в Норвегия, съобщиха в края на ноември, че се договорили сделка за повишаване на заплатите с 3,7 на сто за 2022 г., както и повишение за 2023 г., което да се равнява на ръста на заплатите на работниците в други сектори в страната. 
 
"Стелантис" (Stellantis)
В началото на декември автомобилопроизводителят предложи на работниците си във Франция увеличение на заплатите с 5,3 на сто, което не беше прието добре от петте синдиката, настояващи за ръст на заплатите със 7,3-8,5 процента. През септември компанията обяви, че ще осигури по 1400 евро еднократен помощ на всички свои служители в страната.
 
"Теско" (Tesco)
Най-голямата верига за търговия на дребно във Великобритания през ноември пред-ложи на служителите си да вземат авансово 25 на сто от заплатите си. Работещите почасово пък получиха през октомври второ за годината увеличение на заплащането до близо 8 на сто на годината.
 
"Уникредит" (Unikredit)
Италианските служители на банката получиха през декември бонус от 2400 евро, заради растящата инфлация, обявиха от синдиката ФАБИ (FABI). Германските служители на банката пък трябва да получат бонус от по 2500 евро, показва вътрешен документ.
 

istock
istock

"Фолксваген" (Volkswagen)
Работниците в заводите на компанията в Западна Германия приеха увеличение на заплатите от 8,5 на сто на две стъпки, както и еднократен бонус от 3000 евро след данъци, съобщи в края на ноември синдикатът "И Ге Метал" (IG Metall).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg