Ръстът на заплатите у нас през първите три месеца на тази година леко се забави в сравнение с 2021 г., но приносът на частния сектор е по-силен от този на публичния. Това показва Месечният обзор на българската икономика, публикуван от Министерство на финансите.

За разлика от предходната година, заплатите в публичния сектор се повишиха с по-нисък темп (1.8% на годишна база), докато заплатите в частния сектор продължиха да нарастват с двуцифрен темп (11.6%).

През първото тримесечие на тази година номиналното нарастване на доходите от труд в страната достигна 9% и компенсира отчетения ръст на потребителските цени, твърдят от министерството.

Когато обаче отчетем индекса на потребителските цени, то реалният темп на растеж на заплатите възлиза на едва 0.1%. Най-много нарастват заплатите в дейностите от сектор услуги с изключение на публичния сектор.

Средната заплата във Варна с 800 лева по-ниска от тази в София

Тези дейности имаха и основно влияние за растежа на наетите лица. Най-висок темп на растеж на заплатите бе наблюдаван в хотелиерство и ресторантьорство (34.4%), следвано от култура, спорт и развлечения (32.7%).

Дейностите с най-нисък растеж на средната заплата бяха държавно управление (0.1%) и образование (0%).
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg