„42% от икономиката на България е съсредоточена в София. Брутният вътрешен продукт на столицата е близо 60 млрд. лв., като столичната икономика е над пет пъти по-голяма от тази на Пловдив“.

Това заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) по време на представяне на икономическия профил на София за 2022 г., предаде БГНЕС.
 

„Брутният вътрешен продукт на човек от населението е около 45 000 за 2021 г., което показва ръст от стойностите, през 2019 - 2020 г. бяха в размер на около 39 000. Ефектът на пандемията ограничава малко растежа, но през 2022 г. има 22% ръст, което стига до 170 000 нетни приходи от продажби“, уточни още Петър Ганев, след което обясни, че в София 20% от производството реализира търговията, както и висок процент се наблюдава от икономическите технологии – 17%.

Доклад: Реалните заплати в България се понижават

Брутната добавена стойност (БДС) на нефинансовите предприятия достига близо 33 млрд. лв. през 2021 г., като добавената стойност на търговията е 8,5 млрд. От преките чужди инвестиции от 28 млрд., натрупани към края на 2021 г. в България, 14,7% са в София, като дигиталните сектори привличат най-много инвестиции“, коментира още Ганев. Относно броя нощувки в София през 2022 г. - от проучването става ясно, че има пълно възстановяване на туристическите пътувания, и през 2022 г. са регистрирани около 1,7 млн. нощувки.

istock
istock

Адриан Николов от ИПИ уточни, че София - въпреки демографията, продължава да расте.

„Това е така, защото столицата привлича десетки хора от всякакви краища на България, но има трайна тенденция към застаряване на населението в цялата страна“, заяви Николов.

Най-голям брой софиянци са с висше образование, сочат още данните от изследването. Софийските училища също бележат успех, като е регистрирано повишение на броя на учениците в тях. Относно пазара на труда се забелязва бърз спад на безработицата, като заетостта се връща до 74, 4% през 2021 г.

Икономист: Доходите растат и гонят инфлацията, но това е изкуствено

Заплатите в София растат с относително бързи темпове, като в сферата на информационните и комуникационните технологии са най-високи - около 4 000 лв. бруто, а най-ниски са в хотелиерството – 1027 лв. Така София остава с най-голям индекс на неравенство – 45.

Столицата ще продължи да насърчава бизнеса и развитието на икономиката, за да се повишават и нивата на доходите, увери председателят на комисията по икономика в СОС Николай Стойнев

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg