Между 30 и 60% спад в продажбите продължават да търпят голяма част от предприятията, една година след началото на икономическата криза, причинена от пандемията. Загубите са предимно за малките и средни фирми, които работят с чуждестранни партньори.

След година в криза рискът и несигурността за предприятията остават. Притесненията са предимно за оборотните средства, с които фирмите не разполагат, за да посрещат текущите си задължения, коментира пред БНР заместник-председателят на Стопанската камара Станислав Попдончев:

Преференции за работодатели и безработни чрез Бюрата по труда

По думите му предприятията са замразили плановете си за инвестиции, търпят спадове в поръчките и в продажбите.

„Наблюдаваме и намаляване на работното време в много предприятия, също както използването на неплатен отпуск. С намаляването на обема на работата и със затрудненията за изплащане на възнагражденията се наблюдава и освобождаване на работна сила“

istock
istock

Евентуалната възможност за ново затваряне на определени бизнеси на национално или регионално ниво Попдончев коментира така отново:

2 млрд. лв. са предвидени за малките и средните предприятия в България

„Ако отново има пълно затваряне или големи затваряния на предприятия в много икономически дейности, със сигурност сега ще бъде доста по-зле, тъй като тези натрупвания, които имаха на предприятията от 2019 година, в момента не разполагат с тях. Зависи в голяма степен и от това как ще реагират останалите държави-членки на Европейския съюз, а и не само, които са търговските контрагенти и партньори на българския бизнес. Дали ние ще затворим, грубо казано, не е толкова важно. По-важно е дали ще затварят и държавите около нас."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg