От днес, 08.03.2021 г., във всички бюра по труда в страната се приемат заявления от работодатели или регистрирани безработни за ползване на финансова подкрепа по Закона за насърчаване на заетостта.

Преференциите са по част от действащите през 2021 г. програми и мерки за стимулиране както на заетостта, така и на пригодността за работа, предприемачеството или мобилността на работната сила.

Работодателите могат да получат финансова подкрепа, ако за обявените от тях свободни позиции одобрят регистрирано безработно лице – представител на целева група по програма или мярка от Националния план за действие по заетостта през 2021 г., за която дирекция „Бюро по труда” разполага със свободни средства за сключване на нов договор.

Колко плащат на фирми, за да наемат безработни

Чрез предоставяните преференции работодателите могат да получат субсидии за дуално обучение на безработни лица или осигурена заетост на безработни младежи до 29 г. възраст с трайни увреждания или изтърпели наказание „лишаване от свобода”, както и за наемане на безработни на „зелени” работни места.


Освен това работодателите могат да получат преференции, ако желаят да обучат безработни лица по професия, по която след това да наемат вече придобилите необходимата за работното място квалификация. Агенцията по заетостта поема 50% от разходите на работодатели, които организират обучения по ключови компетентности на работещите в микро, малки и средни предприятия, заявени от работодателите за подобряване на уменията и пригодността на заетия персонал към промените в технологията и организацията на работа.

Все повече българи без работа повече от година

Успоредно с това Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните лица, с които да стимулира тяхната мобилност или предприемачество. Безработните могат да заявят финансова подкрепа за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и средства до 200 лв./месечно за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа на повече от 50 км от местоживеенето им.

istock
istock

Стартирането на собствена стопанска дейност може да бъде подпомогнато въз основа на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се обезщетения при безработица или предоставяне на еднократна сума до 4000 лв. за стартиране на бизнеса. И при двете мерки може да се предоставя подкрепа и за други съпътстващи старта на бизнеса услуги.

Всяка дирекция „Бюро по труда” разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни.

Актуалните възможности за кандидатстване за тях са до изчерпване на планирания финансов ресурс и са обявени в сайта на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони”, структурирани за всяка от деветте дирекции „Регионална служба по заетостта” (ДРСЗ) в подрубрики „Насърчителни мерки за безработни” и „Насърчителни програми и мерки за работодатели”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg