Държавата вече ще дава до 6 месеца минимална заплата на нает безработен от бюрата по труда по програмата "Заетост за теб".

Промяната влиза в сила от днес, съобщиха от Агенция по заетостта. Досега този срок беше 3 месеца.


Според експертите увеличаването на срока ще осигури на безработните по-добра мотивация за включване в по-продължителна заетост, а работодателите ще бъдат по-продължително подкрепени в предстоящия есенно-зимен кризисен период.

Намалява се срокът, в който работодателят трябва да запази 75% от новоназначения персонал. Той вече ще бъде равен на половината от периода на субсидираната заетост, а не както досега – за целия.

Увеличава се и максималният размер за заявени нови работни места, за които може да кандидатства работодател, спрямо броя на персонала му. Така, ако във фирмата работят до 10 души, може да наеме до 4 нови работници,  а до 50 човека - още 20 души.

istock
istock

За по-големите предприятия до 250 души се позволява по програмата да се кандидатства за 50 работника. А над 251 души (вкл.) се допуска да наеме до 100 лица.

Колко хора над 50г. са започнали работа от началото на годината

Всички работодатели, които вече са подписали договори ще могат а сключат допълнителни споразумения за облекченията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg