За периода януари-юли 2020 година 46 617 души над 50-годишна възраст са постъпили на работа. Те са с близо 2000 повече в сравнение с миналата година въпреки негативното въздействие на разпространението на COVID-19 върху пазара на труда.

Това сочат данни на Агенция по заетостта, изготвени за Международния ден на възрастните хора- 1 октомври, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

От 1 октомври: 12 лева на ден минимално ако си безработен

Безработните над 50 г. са сред приоритетните групи в политиката за насърчаване на заетостта на Министерството на труда и социалната политика.

За тях се реализират целеви програми и мерки, финансирани със средства от държавния бюджет. По тях от началото на годината до 31 август 7 518 души над 50 години са включени в заетост и/или обучения.

istock
istock

Въпреки че възрастните хора са сред най-застрашените от изключване от пазара на труда групи, сред работодателите се наблюдават положителни нагласи за наемане на работа на хора над 55 г. Те ценят тяхната отговорност, трудови навици и практически опит.

Дават до 4 000 лева на безработен за стартиране на собствен бизнес

По данни от проучване относно възможностите за повишаване на доходите от труд и насърчаване на заетостта на продължително безработните и неактивните лица, проведено през януари 2020 г., около 66 на сто от анкетираните работодатели са склонни да наемат хора над 55 години. От тях 38,9 на сто са изразили категорична готовност да наемат лице над 55-годишна възраст.

Висок е и делът на работодателите, които са склонни да наемат хора от тази група на ръководна позиция - около 57 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg