Световната банка излезе с нова прогноза за развитието на икономиката на България през 2021 г. В нея се посочва, че брутният вътрешен продукт на страната ни ще се повиши с 3,7% за годината. В доклада си през март обаче банката предвиждаше икономиката ни да се разшири с 2,6% - с 0,7 процентни пункта под предишната прогноза от януари т.г. (3,3%).
 
Икономиката ни обаче ще се върне към предкризисните нива едва през 2022 г., пише в доклада Повишени са и прогнозите за ръст на БВП за следващите две години, като сега Световната банка очаква той да достигне 3,8% през 2022 г. и 3,6% през 2023 г. (спрямо съответно 3,3% и 3,4% в предишните прогнози).
 
Най-големият риск пред страната ни остава най-малкият брой ваксинирани срещу Covid-19 в целия Европейски съюз. На фона на само 20% ваксинирани пълнолетни граждани с поне една доза у нас към средата на август сравнено със 75% с поне една доза в ЕС България е изправена пред риск от нов пик на заразяванията в началото на есента, което може да доведе до нови ограничителни мерки, пишат от Световната банка.
 
Ново затваряне на икономиката ще натежи сериозно върху вече обтегнатия бюджет и може да доведат до допълнително превишаване на дефицита над 4% от БВП, твърдят от институцията.

МВФ прогнозира малко под 6% растеж на икономиката през 2021г.

Макар да се очаква бюджетните приходи за 2021 г. да надминат първоначалния план заради по-добрите прогнози за икономически растеж тази година, някои временни антикризисни политики вероятно ще бъдат преобразувани в постоянни разходни мерки, отлагайки фискалната консолидация, отбелязват анализаторите на банката.
 

istock
istock

Друг ключов риск в краткосрочен план е политическата нестабилност, пишат още от Световната банка. Страната се насочва към трети кръг от парламентарни избори след предсрочни такива през април и юли, които не успяха да доведат до управляващо мнозинство.
 
От банката очакват инфлацията през тази година да достигне 3,2% в страната, а през следващите години да достигне съответно 3,3% и 3,4%. Тези прогнози остават без промяна спрямо предишното издание.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg