Световната банка понижи прогнозата си за растежа на българската икономика за тази  година до 3,3 процента спрямо 4,3 процента в юнския доклад. Това обявиха днес от финансовата институция, предаде Ройтерс.

През 2022 година Световната банка очаква растежът на икономиката ни да се ускори до 3,7 процента.

За отминалата година прогнозната оценка за България е икономически спад от 5,1% в сравнение с първоначално прогнозираното свиване от 6,2 процента.
Очаква се глобалната икономика да нарасне с 4 процента през 2021 година след прогнозирано свиване от 4,3 процента през 2020 година, прогнозират още от банката

И предупреждават, че нарастване на коронавирусните инфекции и евентуално забавяне в разпространението на ваксините биха могли да ограничат възстановяването до темп от едва 1,6 процента тази година. В юнския си доклад институцията залагаше на глобален икономически спад от 5,2 процента за 2020 г.

Новата полугодишна прогноза на Световната банка сочи малко по-слаб срив на активността, предизвикан от пандемията от Ковид-19, в сравнение с предишната оценка, но и по-голям натиск върху възстановяването, което все още е подложено на значителни рискове в низходяща посока.

istock
istock

При успешно овладяване на пандемията и по-бърз ваксинационен процес глобалният растеж би могъл да се ускори до близо 5 процента тази година, се отбелязва в доклада Глобални икономически перспективи.

Ще възстанови ли икономиката масовата ваксинация у нас

Институцията очаква икономиката на Китай да нарасне със 7,9 процента през 2021-а след 2-процентов темп на растеж за миналата година.
Без Китай, нововъзникващите и развиващите се икономики ще отчетат съвкупен растеж от 3,4 процента за тази година след свиване от 5 процента за 2020 година, се допълва в януарската прогноза.

Новата вълна от инфекции спря съживяването на развитите икономики, започнало през третото тримесечие, и сега се очаква техният общ брутен вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 3,3 процента през 2021 година, а не с 3,9 процента, както първоначално се предвиждаше, отбелязва СБ.

istock
istock

Банката прогнозира за САЩ икономически растеж от 3,5 процента за тази година след 3,6-процентно свиване за миналата.
БВП на еврозоната ще нарасне с 3,6 процента след прогнозен спад от 7,4 процента за 2020 година.
 
Икономиката на Япония, която се сви с 5,3 процента през току-що приключилата година, вероятно ще отчете растеж от 2,5 процента през 2021-а.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg