Забавянето на инфлацията в България ще продължи до края на тази и през следващата година, прогнозира пред БТА председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов, стъпвайки на прогнозите на БНБ и ЕК и уточнявайки, че Националният статистически институт (НСИ) не прави прогнози за инфлацията.

Атанасов припомни, че през август 2022 г. годишната инфлация беше 17,7 на сто, година по-късно - август 2023 г., тя вече е 7,7 на сто и разликата е десет процентни пункта, а данните за септември показват, че годишната инфлация намалява до 6,3 на сто. Председателят на НСИ посочи, че подобно забавяне в повишението на цените се наблюдава в еврозоната и в ЕС.
 
Като цяло обаче Атанасов подчерта, че в момента прогнозите се правят в несигурна среда, включително заради динамиката на цената на горивата, размера на минималната заплата от следващата година, неяснотата как ще продължи войната в Украйна, политическата обстановка в България. Освен това, постоянните изследвания на НСИ за бизнес климата очертават настроенията на бизнеса и почти всички мениджъри от всеки сектор посочват като основен проблем несигурната икономическа среда. Поради това те трудно могат да планират бизнеса си и трудно може да се прогнозира накъде би тръгнала икономиката, допълни Атанасов. По тази причина каквито и да са прогнозите, е малко вероятно те да се сбъднат, изтъкна той.

Световната банка: Българската икономика ще се забави

Към момента инфлацията в България все още е по-висока спрямо средната за еврозоната, коментира доц. д-р Атанас Атанасов. Той допълни, че това означава, че за да изпълни инфлационните критерии на еврозоната, страната ни се нуждае от бързи и ефективни антинфлационни мерки, чрез които да се направи опит инфлацията в България да намалява по-бързо от тази на държавите от еврозоната. (Критерият за размера на средногодишната инфлация за присъединяването ни в еврозоната предвижда размерът на инфлацията да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели за годината,
предшестваща приемането ни в еврозоната - бел. реп).

istock
istock

До края на годината НСИ ще уточни равнището на потреблението на домакинствата и в началото на следващата ще излезе с евентуални промени в списъка от стоки и услуги от голямата и малката потребителска кошница за 2024 г., каза Атанасов. Той напомни, че за тази година в кошницата са включени 853 стоки и услуги, потребявани от домакинствата, като изтъкна, че предходната година НСИ е извадил от наблюдение стоки, чиито продажби са нищожни - например компактдисковете.

България ще усети ефекта от забавянето на германската икономиката, но доста по-меко, смята председателят на НСИ. Една от причините е свързана с това, че безработицата в страната ни все още е ниска, а безработица под 4 на сто трудно бихме постигнали в България, допълни Атанасов. Картината обаче може да се промени в зависимост от решенията, които се вземат във връзка с протестиращите миньори, като това би могло да доведе до реален ръст на безработицата, предупреди Атанасов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg