Икономически експерти от целия свят очакват нивата на инфлацията да спаднат през идните години. Това сочат резултатите от тримесечно проучване, проведено от германския институт "Ифо" (ifo) и Швейцарския институт за икономическа политика. 

Според проучването, изпратено до медиите, инфлацията в световен мащаб ще достигне 6,2 процента през тази година, 5,2 процента догодина и 4,5 процента през 2026 г., посочва "Ифо" в прессъобщение. 

Инфлацията в България се забави

Икономистите, участвали в анкетата, прогнозират, че годишната инфлация в България през тази година ще достигне между 8 и 10 процента. За Германия прогнозите са за инфлация в размер на между 4 и 6 процента през 2023 г., за САЩ  - 4,2 процента, а за Великобритания - 6,5 процента. 

"Експертите все още очакват инфлацията да остане висока, но прогнозите им са за много по-ниски нива в сравнение с проучването, проведено през предходното тримесечие", отбелязва анализаторът от "Ифо" Никлас Потрафке. 

istock
istock

Инфлационните очаквания за 2023 г. са значително под средното ниво за света по отношение на региона на Западна Европа (4,6 процента, спад от 0,3 процентни пункта спрямо предишното проучване) и на региона на Северна Америка (4,1 процента, спад от 0,4 процентни пункта спрямо предишното проучване). 

Сред регионите, за които се очакват особено високи инфлационни равнища, са Южна Америка (20,5 процента) и големи райони от Африка. 

Проучването е проведено в края на септември и началото на октомври сред 1541 участници от 128 страни. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg