Бюджетът не е пробит. Имаме относително висока инфлация, която храни бюджета през ДДС. Освен това има ръст на заплатите, което води до повече приходи от данък общ доход. Акцизите също поддържат бюджета добър. Това заяви икономистът Красен Станчев пред NOVA NEWS.

"Неприемливо е да нямаш предвидимост 3 години напред как ще се покрият дупките в бюджета. Забавянето е критично, когато се съкращава времето за обсъждане в МФ, това е риск за нормалното функциониране на публичните финанси за следващата година.

Колко трябва да е минималната заплата

Засега не се променя значително данъчната система, но случващото се с бюджетните дефицити показват много лошо настроение в данъчните закони, като имаме предвид внесеното в парламента, както и управлението на приходите", заяви Станчев.

По думите му икономиката се управлява разпръснато.

istock
istock


"Правителството се опитва да вземе нещо от някого, а не да даде на всички перспектива за забогатяване. Продължават ДДС облекченията, както и компенсациите за ток и схемата за автоматичен ръст на минималната заплата. Безпрецедентен е разходът в икономиката за пенсиите - 19 млрд., което е 10% от БВП за 2024 г. Грешно е да се финансират текущи разходи с очаквани евросубсидии. Така се формира кризата с външния дълг на Гърция", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg