Една много важна и актуална тема е амнистията за узаконяване на незаконни строежи. Нейният срок изтича на 26.11.2013 г., информира адвокат Антоанета Ненова.

До тази дата гражданите, построили незаконни къщи, пристройки, летни кухни, гаражи и други сгради в парцелите си, могат да подадат заявление за узаконяване в общината.

За целта е необходимо да са налице две условия – незаконните постройки да са построени до месец юни 2003 г. и да са били са допустими по времето, когато са построени, т.е. да отговарят на тогава действалите строителни правила и норми или на настоящите изисквания на ЗУТ.

Техните собственици могат да предприемат действия по узаконяването им най-късно до ноември тази година, напомня експертът. До края на ноември 2012 г. ЗУТ не допускаше узаконяването, а такива сгради подлежаха на принудително събаряне.

Процедурата започва с изпращане на заявление за узаконяване от собственика до главния архитект на съответната община или район на основание §127 ал.3 ЗИД ЗУТ.

Крайният срок, до който ще се приемат заявления за узаконяване, е 26.11.2013 г.

В самото заявление следва да се посочи кога точно е извършено незаконното строителство. Към заявлението трябва да се посочат, приложат доказателства за времето/периода, в който е строена сградата.

Като доказателства могат да се сочат свидетелски показания, писмени документи (проекти, актове и протоколи по време на строителството), декларация от собственика и всякакви други доказателствени средства, допустими по ГПК.

Не е страшно, ако някои от необходимите документи липсват към момента на подаване на заявлението за узаконяване, успокоява юристът. Достатъчно е то да бъде подадено в срок, а липсващите приложения и документи ще се набавят впоследствие и съобразно предписанията.

След постъпване на заявлението в съответната администрация, длъжностните лица съставят констативен акт за установяване на незаконното строителство. След съставянето на акта, собственикът има последващо задължение да изготви и представи пред узаконяващия орган инвестиционен проект – заснемане за узаконяване, който се изготвя от архитект. Този проект представлява архитектурно заснемане (архитектурен проект) на сградата, обяснява адвокатът. Т.е. изчертава се на хартия застроителното петно, разпределението по етажи, фасадите и други изискуеми реквизити на проекта по ЗУТ.

Ако от инвестиционния проект – заснемане се установи, че има разминаване между действащия застроителен план и построеното, то се дават предписания за отстраняване на противоречията. На собственика се налага предвидената в Закона санкция (глоба) и, след начисляване и плащане на дължимите глоби и такси, се издава актът за узаконяване.

В случай на невъзможност строежът да се приведе в съответствие със строителните правила и норми и/или при липса на съгласия кметът отказва да издаде акт за узаконяване.

Първоначалната идея е била да не се налагат глоби, разкрива Ненова. Впоследствие обаче правомощията по премахване и узаконяване на строежи от 4 до 6-та категория бяха прехвърлени от ДНСК към кметовете на общини и общинските администрации, които решиха и на практика събират глоби. Техният размер общините определят по реда на глава 23 от ЗУТ.

По принцип недопустимите строежи подлежат на премахване, но всеки отделен случай подлежи на конкретна преценка и недопустимостта може да се преодолее чрез различни способи в зависимост от това в какво се изразява същата. Така например, ако един гараж е построен на имотната граница, а съгласно действалия план към времето на построяването е следвало да бъде на 3 м от границата – тази недопустимост се преодолява с писмена декларация – съгласие от съседите за строителство на имотната граница.

Предписанията не целят събаряне, а се дават именно за привеждане на строежа в съответствие със строителните правила и норми. Такива са например: да се представят горепосочените декларации – съгласие, декларации за период на строителство.

Незаконните постройки след юни 2003 г. подлежат на премахване като незаконни строежи, освен ако впоследствие не бъде допусната последваща амнистия. До момента са давани общо четири амнистии, посочва Ненова.

Важно е да се има предвид, че собствениците трябва да заплатят определени такси и разноски по узаконяването. Част от тях са:

- първоначална такса за разглеждане на заявлението, чийто размер се определя по решение на съответния  общински съвет и варира от 100 до 300-400 лв.;

- разноски за изготвяне на проекти за узаконяване, платими на архитект, който заснема незаконната сграда и изработва проекти в части „архитектура“, „конструкция“, „електричество“, „ВиК“;

- разходи за геодезично заснемане на незаконните сгради, платими на геодезист;

- разходи за нотариална заверка на декларации: 1. за период на стротиелството; 2. декларации – съгласие от съсобственици, ако незаконният строеж е в съсобствен имот;  съгласие от съседи за строежи на намалени отстояния;

- такси за смяна на статут на земята, ако строежът е извършен в земеделска земя – 2500 лв./дка.

Примерно заявление за узаконяване вижте тук!

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.