Заради значителното поевтиняване на имотите през последната година банките масово правят актуализация на ипотекирани жилища, продадени преди три-четири години. Това съобщи Сергей Машиах, управител на "Явлена импакт" по време на представянето на новата камара на професионалните оценители вчера.

По този начин банките се застраховат, ако имотът значително е поевтинял през последната година, като искат допълнително обезпечение по него, посочи Машиах. Към този метод се прибягва основно за фирмени кредити. Примерно покупка на парцел с цел реализиране на инвестиционен проект, но замразен заради кризата.

За актуализирането на оценките на имотите банките не са длъжни да уведомяват клиентите си, казаха банкери, пожелали анонимност. За последните 18 месеца сме променяли оценките два-три пъти, посочиха от една от големите банки. Теглилите жилищни кредити не заплащат за новата оценка на имота им. Тя се поема от таксата по обслужване на кредита, която плащат. В 99% от случаите теглилите жилищен кредит дори не разбират, че им е актуализирана оценката на жилището.

При екстренни ситуации, ако имотът много е поевтинял и актуализираната му стойност е по-ниска от кредита, който остава да се връща на банката, може да се стигне до повишаване на лихвата. Това обаче се прави рядко, твърдят банкери.

По-различно стоят нещата с корпоративните клиенти. При тях обикновено в договора е посочено, че при обезценка на имота под определени нива банката има право да иска допълнително обезпечение по кредита - примерно залагането на друг имот. Другата опция е да се намали главницата по тегления кредит с кешово плащане.

За миналата година лошите и преструктурирани жилищни кредити нараснаха с 385% по данни на БНБ. В края на 2008 г. техният размер беше 167.2 млн. лв., докато в края на миналата година достигна 811 млн. лв. В същото време средните цени на жилищата се понижиха с 21.36% за страната, като достигнаха 548 евро/кв.м по данни на НСИ. За София беше отчетено понижение на цените на жилищата с 25.42%. Ако се сравни обаче най-високата стойност на имотите по данни на НСИ през третото тримесечие на 2008 г. спрямо най-ниската - през четвъртото тримесечие на 2009 г., то жилищата са поевтинели с близо 30%.