Съвсем доскоро британците бяха сред най-активните купувачи на българския имотен пазар. Тенденцията обаче се обърна и започна големият отлив на британски инвеститори.

България влезе в Топ 5 на "най-лошите имоти" за жителите на Великобритания според класация на консултантската компания Colordarcy. Страната ни е на четвърто място след Ирландия, Кипър и Гърция.

България беше "новата Испания" за британските инвеститори, обясняват експертите. Сега обаче цените на имотите са "в свободно падане", а пазарът е доминиран предимно от руски купувачи.

От компанията предупреждават, че много британци са в капана на инвестициите във ваканционни имоти по Черноморието и в курортното градче Банско, както и че пазарът на наеми у нас е силно свит. Според данни на Colordarcy цените на българските имоти са паднали с близо 11% през 2011 г. и няма индикации, че дъното е достигнато.

През лятото английския сайт "Шелтър офшор" обяви, че България е минно поле, пълно с ужасно построени жилища.

Но според TheMoveChannel има значителен интерес към имотите у нас - въпреки многобройните проблеми, на които са се натъквали у нас британските клиенти, и страната ни се нарежда на седмо място по запитвания за покупка на жилища.

Славата на България като добро място за инвестиция бе помрачена от скандали като случая в Банско миналата зима. Тогава англичани, похарчили милиони лири за апартаменти, не бяха допуснати до имотите си. Наскоро обаче те спечелиха съдебната битка.