Все по-малко британци търсят да си купят имоти у нас, показва изследване на онлайн изданието Themovechannel.com.

В класацията, правена от уеб портала, България се намира на 19-то място в топ 20 на най-желаните места за ваканционен дом сред жителите на острова. Това е поредна крачка надолу в месечната ранглиста на изданието.

Основна причина за сриването на България с две места е учудващият скок на желаещите да придобият имот в Хърватия. Бившата Юго-република и най-нова членка на Европейския съюз е направила скок с цели 7 места, като вече заема 10-то място в ранглистата, измествайки предишни любими дестинации на британците като България, Гърция и Кипър.

Южната ни съседка от своя страна също спада с една позиция и продължава да бъде непосредствено преди нас в класацията. Успокоително е, че все пак България е по-предпочитана от екзотичната дестинация като Кайманските острови.

Първото място в класацията запазва Испания, въпреки тежката финансова криза, в която се намират вече повече от година. След нея също без промяна спрямо миналият месец е САЩ.

На трето място обаче изненадващо се е появила Португалия, която е успяла да изтласка Франция от топ 3. Очевидно имотният пазар в държавата на атлантическия океан се е сторил доста апетитен за британците през изминалия месец и така за юли тя е скочила с три места в ранглистата спрямо юни.

Апетитите на островитяните очевидно не се ограничават до границите на Стария континент. Бразилия е заела 5-то място, като се е изкачила с цели 5 позиции. По този начин без особена изненада, задминава Турция, която в последните два месеца беше парализирана от масови протести и улични схватки между демонстранти и полиция.

В момента югозападната ни съседка се намира на 6-то място в класацията на изданието.

Най-голям скок бележи бившата британска колония Канада. Тя буквално е отвяла конкуренцията през изминалия месец, като се е изкачила с цели 19 позиции и заема 9-то място.

Голям скок има и при търсенето на имоти в Малта и Домениканската република. Съответно с 12 и 13 позиции са отишли нагоре двете държави, като Малта е на 11-то място, а Домениканската република на 16-то.