Едностайните жилища пак са на мода, сочи анализът на „Адрес недвижими имоти” за първото тримесечие на 2010 година.

Малките по площ апартаменти, главно ново строителство, с високо качество и добра локация на цена до 25 000 евро са хит на пазара на недвижими имоти през първите месеци на 2010.Тези сделки заемат 34% от общия обем реализирани продажби. Според консултантите на АДРЕС те имат такъв успех, защото предлагат изключително добри параметри за атрактивна ниска обща цена.

„Предлагането на този тип жилища намалява, а строителството на нови сгради не бележи висока активност в момента. Като резултат в близките месеци в този сегмент тенденциите могат дори да се обърнат и търсенето на малки апартаменти да надмине предлагането”, коментира Калоян Богданов, Маркетинг мениджър на АДРЕС.

През тримесечието се появи и друг основополагащ за пазара фактор. Около 9% от сключените през периода сделки бяха с над 90% външно финансиране. По информация на клиенти купувачи, 4% са били изцяло заемен капитал – ипотечен кредит съчетан с потребителски без поръчители или заем от роднини. Сравнително по-малките суми, които са необходими за покупка днес, създават условия за използването на такива схеми.

Пример за такава сделка е покупка на апартамент в Люлин с площ от близо 50 кв.м., купен за 30 000 евро от млада двойка. По правило смелост и находчивост проявяват по-младите участници на пазара, които са оптимисти за бъдещето, но нямат спестени средства. В най-общия случай това са хора, които от години живеят под наем в София и месечната вноска по двата им заема сега е близка до цената на наема.

Отстъпките продължиха да властват на пазара на недвижими имоти и през първото тримесечие на тази година. Преговори за намаляване на първоначално обявената цена са водени в 87% от случаите. Средната отстъпка се движи около 3000 евро. Насърчени от банковите реклами, част от продавачите поставиха по-високи цени на имоти, но при поява на купувач с интерес им се наложи не само да свалят цената, но в доста случаи да изгубят сделката.

Статистиката сочи, че на база реално сключени сделки спадът се запазва в рамките на около 5%. В част от районите има по-малки отклонения, а на места и лек ръст, породен от появата на по-интересни предложения на малко по-високи от средните нива.

През периода станахме свидетели на сделка на стойност 166 000 евро за жилище с площ от 136 кв.м. в Дианабад, преди Акт 14 – сравнително рискова и немислима до преди броени месеци сделка. “Купувачът в никакъв случай не е направил неизгодна сделка, а напротив – отлична инвестиция в качествен, просторен и слънчев имот, които отговаря на статуса му в обществото. Макар и рядко, такива продажби се реализират от инвеститорите, които постепенно намаляват броя на предлаганите изгодно апартаменти и преминават в позиция на изчакване. За съжаление купувачите не изпитват онази сигурност, която да ги мотивира да купуват и на нормална цена. Засега все още се купуват предимно „много изгодни” неща.”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на АДРЕС.  

Разнообразието от фактори, които влияят на пазара, бе предпоставка и за разнообразие при групите участници на пазара. Обособиха се две основни групи от купувачи, сочат данните на АДРЕС. Първата група е тази на купувачите между 25 и 30-годишна възраст, които използвахaипотечен кредит за покупка на апартамент, за да придобият имот в периода на ниски цени. Другата група купувачи е тази на 40-50-годишните инвестиционно настроените играчи. Завръщането на този частично спекулативен интерес е добър знак за бъдещето на пазара на недвижими имоти, особено ако се запази във времето. Нарастването на броя на тези сделки ще осигури на сектора динамиката, от която се нуждае.

Сред тези, които купуват първи дом, преобладаваха представителите на компании в сектора на информационните технологии, където доходите се запазват въпреки кризата и банковите служители, които имат преференциални условия за финансиране. Благодарение на активността на първите бяха сключени и сделки на високи нива - 100 000–120 000 евро. Не са единични и сделки на студенти в съвсем ранна възраст - 22-годишна студентка купува 2-стаен апартамент за 38 000 евро в столичния квартал Витоша. Тези покупки се извършват със спестени от родителите средства.

Сънародниците ни, които работят извън граница, се появяват плахо на пазара имоти у нас, привлечени от ниските цени и насърчени от първите знаци за излизане от кризата, които се наблюдават в Европа.

Спадът на пазара на наеми обаче продължи да бъде сериозен и през периода станахме свидетели на голям брой сделки на изключително ниски нива. Такава бе сделката за жилище с площ от около 75 кв.м. в центъра на столицата за 210 евро месечно. Още по-изгодна бе сделката за 1.8 евро на кв.м. за тухлен апартамент в Овча купел. Помещение с площ от 120 кв.м., предназначено за кафене пък, бе отдадено на атрактивната цена от 600 евро. Близо 50 кв.м. в района на Докторската градина се наемат за едва 100 евро, а двустаен апартамент до Медицинска академия бе отдаден за 180 евро.

Младите демонстрираха много висока активност и в този сегмент. Пример за това е 22-годишна жена, която наема апартамент с площ от 120 кв.м. в нова сграда, в южните райони на столицата за 500 евро на месец.

Предоговарянето на нивата властваше и на пазара на наеми през тримесечието. Онези наемодатели, които се опитаха да задържат първоначално оферираните цени, които не отговаряха на очакванията на наемателите, не успяха да сключат сделка и жилищата им останаха празни. Пример за тази тенденция е отдаването на мезонет с площ от 110 кв.м. в района на Оборище. Той бе първоначално офериран на 500 евро, но впоследствие цената започна да пада и сделка бе сключена на 350 евро месечен наем.

Някои наематели обаче бяха готови да платят дори над оферираната цена за имот, който отговаря на изискванията им. Такъв е случаят на наемател, който плаща със 70 евро над оферираната цена и сключва сделка за 500 евро на месец за апартамент с площ от 65 кв.м., защото отговаря на изискванията му – представителна сграда и близост до търговски център. Сериозно бе раздвижването и при офисите – офис сграда с площ от близо 700 кв.м. бе отдадена за 4500 евро – сделка, която дава недвусмислена положителна индикация за събуждането на пазара в този сегмент.

Във Варна атрактивните цени бяха причина за сключването на над 90% от сделките. Голяма част от продавачите отстъпиха от твърде високите първоначално оферирани цени. Пример за това е тухлено жилище в кв. Левски, продадено за 70 000 евро при първоначална цена 120 000 евро - отстъпка от над 40%. Най-търсеният наем в морската столица пък е около 200 евро на кв.м., като обикновено за тази сума може да се наеме тухлен имот между 55 и 65 кв.м.

Прогнозата на АДРЕС е, че тенденция към плахо и символично поскъпване на имотите може да започне да се усеща едва през третото, дори четвъртото тримесечие на 2010 година. „Това ще се случи единствено и само при условие, че икономическата ситуация в България се подобри и се появи всеобщо усещане за стабилност на доходите.”, допълни Тасева.