Фалшивите брокери, чиито примамливи обяви с нереални наеми заливат интернет пространството в опит да привлекат клиенти, скоро ще бъдат подгонени със закон.

В момента документът се разработва от НСНИ (Национално сдружение недвижими имоти), но кога той ще влезе за обсъждане в парламента и впоследствие приет – все още никой не може да каже. Част от специалистите в бранша са категорични, че това ще се случи до края на годината.

Законът по всяка вероятност ще се бори с менте-брокерите по примера на Камарите на строителите и архитектите – тези, които не са регистрирани към съответното ведомство, няма да имат законно право да практикуват. Освен това с документа ще бъдат уредени и други въпроси, които в момента не се контролират от никого.

„В недвижимите имоти се въртят големи суми, които не се облагат с данъци. Дойде време и върху имотите да се протегне "дългата ръка на закона". Ще бъде интересно, ще се забавляваме, ще правим сделки и ще си плащаме данъците - какво по-хубаво нещо от това.”, категоричен е Петър Петров от „А&В имоти”.

Противниците на подготвяния закон пък смятат, че проблемът изобщо няма да бъде решен с новите текстове, а дори напротив – ще бъде създаден нов. Предвижда се въвеждането на такси към бъдещата камара, както и такси за нови изпити.

„Стари дипломи или изпити пред други институции няма да са валидни, защото "най-добрите" са към НСНИ, която пак няма как да ограничи по-горе споменатите "брокери" и пак няма да ни защитават от нелоялна конкуренция”, смятат противниците на закона.