Непълноти в кадастъра и в имотния регистър създават трудности, бавят сделки с имоти и всяват паника сред хората, които искат да получат доказателство за собствеността си от съществуващите регистри.

Това съобщи Радка Иванова, която работи в службата по вписванията, по време на семинар за проблемите на имотния регистър, организиран от Нотариалната камара. Тя даде за пример как в Агенцията по вписванията била направена проверка на нотариален акт на един апартамент и се оказало, че вместо в кв. „Обеля”, където наистина се намира жилището, системата показвала, че то е в кв. „Надежда”.

В кадастъра има пропуски, защото голяма част от източниците, които са използвани, са грешни или непълни. Някои геодезически фирми също не са заснели точно границите на имотите. В същото време хората

не са участвали достатъчно активно при изготвяне на кадастралните карти

за различните райони на България, обясни Александър Лазаров, изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той посочи, че много от хората не са се възползвали от правото си да направят корекции в картите. Ако не са направени възражения в законовите срокове, за поправяне на

неточности в кадастъра се заплаща такса,

уточни Лазаров. От думите му стана ясно още, че в около 50 на сто от информацията в кадастъра има грешки.

Нотариуси разказаха и за други пропуски в кадастъра и имотния регистър. Често има грешни вписвания, при които купувачът фигурира като продавач или обратно. В други случаи пък купувачът на даден имот е дружество, а като собственик е вписано физическо лице. Тези пропуски обикновено излизат наяве, когато започне нова покупко-продажба на съответния имот. Излиза, че трябва да се проверява за всяка сделка дали е вписана правилно, оплакаха се нотариуси.

Проблем създавали и компютърните програми, които се използват за имотния регистър. Така,

ако в един имот има няколко сгради

пред компютъра вкъщи собственикът им вижда само една или две, защото в полето може да има само определен брой знаци. За да провери каква е информацията за всичките сгради в рамките на имота, трябвало да се правят проверки на място в службите по вписванията.

Самата система ИКАР, която предоставя онлайн справки от кадастъра и имотния регистър, е непълна, припомниха експертите.

„70% от нотариусите при сделки проверяват хартиените носители, защото в електронните системи ги няма всички данни”, каза Димитър Танев, председател на Нотариалната камара.