Често срещана сделка, особено в последните месеци, е наемателят да направи довършителните работи в нов апартамент и след определен срок от време да започне да плаща наем.

Такава уговорка обаче крие известни рискове за новодомеца и ако той не предвиди всички необходими предпазни клаузи в договора си със собственика, би могъл да загуби не малка сума пари.

Първото нещо, което задължително трябва да се направи в този случай, е да се уточни сумата, за която ще бъде направен ремонтът, и после тя да бъде вписана в договора. Сред другите клаузи в документа засължително трябва да присъстват и неустойките при предстрочно прекратяване на взаимоотношенията от страна на наемодателя.

„Например, при прекратяване до 1 година, Ви дължи 80% от стойността на ремонта; при прекратяване до две години - 60% и т.н.”, обяснява адвокат Милена Миткова.

След другите защитни механизми, които биха предпазили наемателя от предсрочно изгонване от жилището, е вписването на договора за наем в Агенцията по вписванията, коментират още специалисти. Преди това обаче е необходима нотариална заверка, след което договорът се вписва  в имотния регистър. Това гарантира, че при евентуална продажба на имота, договорът за наем остава в сила за целия си срок (стига този срок да не е по-дълъг от 1 година). Ако няма срок за наемане, по закон договорът може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие.

За сигурност на наемодателя пък трябва да се определи депозит, който ще покрие, както в стандартна сделка за наем, евентуалните неплатени задължения като наем, сметки и др.