Продавате жилище и след дълго чакане най-накрая сте намерили мечтания купувач, готов да ви плати сумата, която желаете. Купувачът обаче е решил да изтегли ипотечен кредит. Има ли рискове за вас и какви са те?

Риск от неплащане винаги има, но само при определени обстоятелства, обяснява адвокат Красимир Кънев. Например, ако банката откаже да кредитира купувача и той не може да намери друга банка, която желае да му отпусне заем. Юристът съветва да уговорите срок за изповядване от поне 45 дни в предварителния договор, за да е готов той с кредита, а вие – с останалите документи за сделка.

В случая рискът е по-скоро за купувача, ако не успее да осигури кредит в срока за подписване на окончателен договор, тъй като ще изгуби задатъка, който ви е дал, освен ако не се споразумеете да удължите срока за изповядване на сделката. Неудобство е, че си получите плащането едва след вписване на ипотеката в полза на банката-кредитор, при положение че цялата сума е с кредит.

Ако има участие на купувача със собствени средства, той трябва да ви ги преведе по банковата сметка в деня на сделката пред нотариус, а останалата част (заета от банката) ще ви бъде преведена след вписване на ипотеката. Препоръчително е да впишете това като начин на плащане в нотариалния акт.

За ваше успокоение, при неплащане на цялата продажна цена, винаги можете да развалите сделката, но това ще е възможно само по съдебен ред, тъй като става въпрос за нотариален акт. Законосъобразно и редно е да се изповяда на реална цена, а не по данъчна оценка, напомня още Кънев.

Един интересен въпрос е, ако банковите сметки на продавача са запорирани, дали това може да се окаже пречка за сделката? За отпускането на кредит не е проблем, но ще му бъде задържана сумата, която постъпи по сметката, до размера на вземането на кредитора.