По закон в междуетажните пространства в жилищния блок не би трябвало да има никакви битови продукти, домашни уреди, мебели и други вехтории. На практика обаче това почти никъде не се спазва, а ситуацията със затрупаните стълбищни площадки е крайно неприятна. Има случаи, в които едва се преминава между етажите.

Законът за управление на етажната собственост урежда тези въпроси, посочва адвокат Милена Миткова. В чл. 5 и чл. 6 от закона са описани задълженията на собствениците и в частност задълженията им относно общите части на сградата.

В чл. 55 пък е уреден размерът на глобата за нарушителите, а в чл. 57 е описано как се установява нарушение. Следва съставяне на протокол и съответно последващо съставяне на акт за нарушението и налагане на глоба от общинската администрация.

Брокер Десислава Щебетовска съветва потърпевшите при следващото събрание на входа да повдигнат въпроса относно неудобствата, които им причиняват съседите.

По време на събранието цитирайте чл. 6 от Закона за етажната собственост, съветва експертът. В ал. 3 е записано, че задължение на собствениците на имоти е да „не завземат общи части на сградата”, която обитават. Ал. 11 пък задължава собствениците „да спазват санитарните и хигиенните норми”.

На събранието вземете решение да съставите Правилник за вътрешен ред (ако нямате) и впишете в него тези задължения за всички собственици на имоти във входа. Това е важно, тъй като според ал. 15 от чл. 6, собствениците са длъжни да „осъществяват използването на общите части на сградата по реда, определен в правилника за вътрешния ред”.

Ако имате Правилник за вътрешен ред, но в него липсват клаузи относно нещата, които ви притесняват – предложете да бъдат добавени и правилникът да се актуализира. Гласувайте предложенията, съставете протокол на общото събрание и актуализирайте правилника за вътрешния ред.

Установяването на нарушенията се описва в протокол, съставен от управителния съвет. Екземпляр от него се предоставя на общинската или районна администрация, която съставя акт, удостоверяващ нарушението.

Наказателно постановление се издава от кмета на общината. По думите на брокера процедурата е тромава и неприятна, свързана е с бумащина и много разправии. Подари тази причина тя е крайна мярка.

Не е толкова трудно съседите да се разберат с добро, стига да има взаимно желание за решаване на проблема. Като начало законът трябва да се прочете внимателно, а след това е добре да се потърси информация и в правните портали в интернет.

За предпочитане е обитателите на сградата да не стигат до констатиране на нарушения и налагане на санкции, убедена е Щебетовска. Чудесно е, когато се стига до разбирателство и решение на проблемите и неудобствата по мирен път.

Запазването на добрите отношения е важно, но това не означава затваряне на очите за съществуващите нередности. Ако липсва доброжелателство за спрвяне със ситуацията, не бива да се забравя, че законът е на страната на гражданите и те са в правото си да се възползват от него.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.