Гражданите на държави извън ЕС ще придобиват статут на дългосрочно пребиваващи у нас, ако закупят имот за минимум 100 000 лв., решиха депутатите с поправки в Закона за чужденците, гласувани на първо четене. 

В момента нужната инвестиция е шест пъти по-голяма - 600 000 лв. Единствено БСП и "Атака" изразиха резерви към идеята, но с 92 гласа "за", 12 "против" и 9 "въздържал се" промените минаха. 

Левицата нарече поправката откровено лобистка и се поинтересува кой е настоял за включването на текста, след като в предложения за обществено обсъждане законопроект той липсва. 

Красимир Янков от БСП поясни, че свалянето на прага ще облагодетелства компаниите от строителния бранш да продават имотите си. 

"Експертите от МВР, ДАНС, от правосъдното и външното министерство и от агенцията за бежанците винаги са изразявали резерви по отношение на подобни промени в Закона за чужденците, особено във времена на масови мигрантски кризи", коментира колегата му Атанас Мерджанов.

Ако законопроектът получи подкрепа и на второ четене, чужденци със статут на дългосрочно пребиваващи, които имат бизнес в България, ще трябва да откриват поне 10 работни места на пълно работно време за българи. 

В момента изискването е пак за толкова, но без да се уточнява видът на заетостта. Според вносителите целта е чужденците да развиват реален бизнес тук, а не да регистрират дружества, за да получат право на престой.