Треската на световния имотен пазар, която набра скорост по време на пандемията, когато хората се надпреварваха да купуват имоти с по-голяма площ, вероятно приключва, тъй като лихвите растат и се очаква поскъпването на жилищата да спре, показва допитване на Ройтерс сред пазарни експерти.

Огромните ръстове на цените до 50% през последните години може да са в края си и да се превърнат в скромни спадове през 2023 г. в някои страни, казват анализатори, отразяващи девет ключови световни пазара на недвижими имоти.

Но те също така казват, че спадовете няма да направят жилищата по-достъпни, особено за купувачите на първо жилище, тъй като основните разходи за живот нарастват, а лихвите по ипотечните кредити тръгват нагоре за първи път в живота на много млади хора.

„Определено има забавяне. Затова темпът на растеж се забавя почти навсякъде и вероятно редица пазари ще отчетат спадове на цените“, коментира Лиъм Бейли, глобален ръководител на анализите в консултантската компания Knight Frank. „Въпросът е дали има риск от сценарий на известен срив на някои пазари“, допълва той.

Засега повечето специалисти по недвижими имоти не прогнозират корекция дори с 10% на цените на жилищата, а вместо това се придържат към очакването, че поскъпването на жилищата ще се забави значително, в повечето случаи до по-бавен темп от покачването на цените на потребителските стоки в момента.
Тъй като е малко вероятно заплатите скоро да са в унисон с тенденциите при инфлацията, сред анализаторите има изключително силно съгласие за удар върху базовата достъпност в идните няколко години заради рекордно високите цени на жилищата и по-високите лихви.

Собственици дават стаи под наем, за да си плащат ипотеката

Над две трети от анализаторите смятат, че достъпността за купувачите на първо жилище или ще се влоши, или ще се влоши значително в идните две години. Останалите са заявили, че тя ще се подобри.

istock
istock

Дори на имотни пазари като Индия и Дубай, които избегнаха паническите покупки и високия двуцифрен темп на годишно поскъпване, наблюдаван в най-тежкия период от пандемията на пазари като САЩ, Канада и Австралия, анализаторите все още са съгласни, че достъпността ще се влоши.

Предизвикателства от инфлацията

Част от това е свързана с разходите за строителство на нови жилища, които почти навсякъде в света не се строят достатъчно бързо, за да отговорят на търсенето. Растящите цени заради нарушените вериги за доставка, пред които са изправени всички бизнеси в света, вероятно ще бъдат прехвърлени върху купувачите на първо жилище. Почти по същия начин потребителите плащат повече за всичко, което купуват.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg