Покупката на жилище може да изглежда като далечна мечта за мнозина на днешния ожесточен имотен пазар. Освен ако не желаят да споделят тази мечта с един или двама съквартиранти, пише Bloomberg.

Със средната лихва по ипотечните кредити в САЩ над 5% и рекордно високи цени на жилищата, покупката на жилища е все по-недостъпна, особено за младите, които купуват първия си имот. За да се случи това, някои отдават стаи или мазета под наем и използват допълнителните приходи, за да компенсират разходите си.

Практиката, която отдавна е възприета във Великобритания и други страни в Европа, се разпространява и в САЩ, където броят на купувачите, обмислящи да отдават стаи под наем, е нараснал до 31% през 2021 г. спрямо 24% две години по-рано, сочат данни на имотния портал Zillow.

За някои американци допълнителните доходи от наеми са единственият начин да си позволят да плащат ипотечните си кредити и сметки, които нарастват чувствително заради ускоряващата се инфлация. Това е причината 24-годишният Джош Баузър и годеницата му да търсят имот с допълнителна стая за отдаване под наем.

Месечната вноска по ипотечния им кредит от 2200 долара щяла да им създаде затруднения при нивото на комбинираните им доходи, споделя Баузър. Затова намерили наемател чрез Facebook Marketplace, който плаща наем от 1000 долара, за да живее във втората спалня, и така субсидира 45% от месечните жилищни разходи на двойката.

За да покрива още по-голяма част от месечните си разходи, двойката планира да отдаде под наем и друга малка стая за гости на долния етаж.
Цели 67% от представителите на поколението Y и 57% от представителите на поколението Z в САЩ искат да споделят жилището си срещу пари в сравнение със само 34 на сто от бейби бумърите, сочи допитване на Realtor.com от 2021 г.

Закупуването на дом с намерението за отдаване под наем на стая за компенсиране на разходи все още е относителна рядкост в САЩ, но в други страни е обичайна практика. „Много купувачи на първо жилище обмислят да закупят двустаен апартамент, за да разделят разходите и да си осигурят доход за ипотечните си кредити“, коментира Уилям Невил-Смит, старши консултант по продажби на жилища в британската имотна компания Hamptons. „Пандемията не е охладила желанията им“, допълва той.

istock
istock

Обемът на ипотечните кредити за инвестиционно жилище, отпускани на купувачи на жилище, които възнамеряват да отдават част или целия си имот под наем, е нараснал с 83% миналата година във Великобритания спрямо 2020 г. и достига 18 млрд. паунда (около 23 млрд. долара), сочат данни на банковата и финансова група UK Finance.

Нюйоркчани се местят в мазетата

Практиката е насърчавана и от правителството, което позволява на собственици на жилища да печелят до 7500 паунда на година освободени от данъци приходи от наеми на обзаведена стая в дома си.

27-годишният Джак Маккан отдал отделна стая на приятел и това му позволило да стане собственик на жилище във времена на главозамайващи цени.
„Във Великобритания имаме култура хората да живеят в споделени жилища до края на 20-те или началото на 30-те си години. Свикнал съм да живея така и ми хрумна, че мога да изкарвам пари по този начин“, споделя Маккан, който купил двустаен апартамент в Мидландс, Северен Лондон, за 237 хил. паунда миналата година, след като извлякъл печалба от GameStop по време на треската за меме акции.

istock
istock

Благодарение на програмата младежът печели допълнителни 575 паунда на месец, които по думите му са еквивалентни на 10%-20% от брутната му заплата.
„Исках жилището ми да бъде дом, но също и актив, генериращ доход“, казва Маккан.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg