Въпреки факта, че мазетата отдавна са се превърнали в обичаен тип жилища за нюйоркчани, те не предизвикват много добри асоциации. Но според публикувани доклади в момента има повече от 150 000 души, живеещи в 50 000 сутеренни апартамента в целия град, пише New York Post.

Никой обаче не може да каже със сигурност колко нюйоркчани живеят под градски къщи и жилища. Въпреки бавните усилия на правителството през последните години за регулиране на мазетата, тези апартаменти остават до голяма степен незаконни.

Но тъй като наемите в Ню Йорк достигат рекордни стойности, мазетата, както законни, така и незаконни, се превръщат в по-примамлива алтернатива от всякога. Като цяло скачащите цени на жилищата в Съединените щати счупиха друг рекорд. А според експертите след премахването на ограниченията за пътуване развитието на пазара ще се ускори.

Средните наеми в Манхатън са се увеличили с невероятните 10,1% от юли до октомври 2021 г. и 20% от януари, тъй като инфлацията скочи до най-високото си ниво от 1990 г.

Как се живее в апартамент под 10 квадратни метра

Освен по-ниските разходи и наем и допълнителни удобства, които биха били много скъпи в стандартните жилища, апартаментите в мазето предлагат на наемателите и допълнително уединение по време на пандемия, според брокера на Compass Исак Розенберг.

istock
istock

Причината е, че ограничават контактите с други хора. Други неочаквани предимства на мазетата са дълбоките прозоречни отвори, вградени в стените, които осигуряват по-хладни и по-постоянни температури, което означава по-малки сметки за ток.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg