Цените на жилищата в САЩ растат толкова бързо, че изпреварват ползата от ниските лихви по ипотечните кредити. През първото тримесечие обичайната месечна вноска по ипотечен кредит е нараснала до 1067 долара спрямо 995 долара година по-рано, въпреки че лихвите по жилищните кредити са намалели. Това показва анализ на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

Цените на жилищата в САЩ са нараснали почти навсякъде през първото тримесечие, а бързото им повишаване не проявява признаци на забавяне в скоро време заради ограничените наличности от жилища и силното търсене, пише Wall Street Journal.

Средните продажни цени на съществуващи жилища са по-високи през тримесечието спрямо година по-рано в 182 от 183-те големи града, следени от Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR). В 89% от тези градове средните цени са нараснали с над 10% спрямо година по-рано.

Купувачите на първо жилище се задъхват от силно растящите цени, а хората с ограничени бюджети често губят от купувачи, разполагащи с цялата сума в брой. В същото време срокът, за който американските собственици на жилища задържат имота си, расте стабилно.

Някои са решили да не се местят, а други отлагат продажбата, защото не са склонни да позволят на купувачи да влязат в дома им заради пандемията.

Много от големите градове, които регистрираха най-силен скок на цените през първото тримесечие, са ваканционни дестинации, тъй като търсенето на второ жилище е нараснало по време на пандемията и остава силно.

istock
istock

Най-големият победител е Кингстън, щата Ню Йорк, където средните цени са нараснали с 35,5% спрямо година по-рано. Кингстън се намира в Хъдсън Валей, където много жители на Ню Йорк се установиха временно или за постоянно през миналата година.

От какво зависи размерът на кредита при покупка на имот

Единственият голям град, който регистрира спад през първото тримесечие на годишна база, е Спрингфийлд, щата Илинойс, където средните цени са намалели с 2,4%, сочат данните на NAR.

В цялата страна средните продажби цени на съществуващите жилища са нараснали с 16,2% през първото тримесечие до 319 200 долара, което е рекорден връх от началото на воденето на статистика през 1989 г., съобщава NAR.
 

istock
istock

В много големи градове търсенето продължава да изпреварва наличното предлагане, въпреки че някои купувачи са изключени от пазара, казват ръководители в имотната индустрия.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg