Свиването на площта на имотите в Хонконг достигна ново дъно – апартаменти, които са толкова малки, че се равняват на две големи спални, пише independent.

Повечето от 5400 жилища са с размер от 26 кв. м., а някои са дори по-малки - 8,2 кв. м. Най-малките апартаменти са с размер на две големи спални.
Водещата строителна компания в града Sun Hung Kai Properties строи малките апартаменти в квартал Сай Кун в Новите територии, показва правителствен документ, публикуван миналата седмица.

Свиващите се жилищни площи в Хонконг и космическите цени на жилищата попаднаха в центъра на вниманието в последно време. Висши китайски ръководители призоваваха тази година местните власти да направят жилищата по-достъпни за местните жители.
 
Но цените остават извън възможностите на голяма част от населението, затова т. нар. наноапартаменти, които са с площ под 25 кв. м, продължават да привличат купувачи с ограничени бюджети.
 
През август цените на жилищата в Хонконг, който редовно оглавява класации на най-скъпите жилищни пазари в света през последните години, достигнаха нов рекорд, а от началото на годината са нараснали с 8,6% по данни на местната имотна компания Centaline.
 

istock
istock

Консултантската компания Colliers International очаква цените в града да нараснат с още 5% през второто полугодие.
Правителство често обвинява за кризата големите играчи в строителния сектор.

В кои градове заплатата не стига, за да купим жилище

Междувременно инвеститори в четирите най-големи имотни гиганта започнаха да продават активите си, заради опасения, че властите ще вземат контрола върху жилищните цени. Продължават да нарастват спекулациите, че властите ще наложат тавани и ограничения за закупуване, за да премахнат "модата на мини апартаментите".
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg