Хонконг остава най-недостъпният жилищен пазар в света за 11-та поредна година, което показва разликата в доходите във финансовия град, предава Bloomberg.
 

Азиатският хъб изпревари Ванкувър, Сидни и Оукланд като най-недостъпния жилищен пазар в света миналата година, сочи доклад на Urban Reform Institute и Frontier Centre for Public Policy. Средната цена на имотите в Хонконг е намаляла леко и е с 20,7 пъти по-висока от средните доходи на домакинствата през 2020 г. спрямо 20,8 пъти година по-рано.
 
Комбинацията от спадащи доходи и рязък ръст на цените на имотите през 2020 г. е довела до влошаване на достъпността в повечето градове. Освен Хонконг останалите градове в топ десет отчитат влошаване на достъпността спрямо година по-рано, тъй като пандемията е разширила пропастта в богатството.
 
Ванкувър запазва второто си място, като средната цена на имотите е нараснала до 13 пъти повече от доходите на населението спрямо 11,9 пъти през 2019 г. Сидни остава на трето място сред най-недостъпните жилищни пазари в света, следван от Оукланд, който скача от шесто място година по-рано.
 

Urban Reform Institute
Urban Reform Institute

Притокът на нови купувачи, особено в предградията, е тласнал цените към силен ръст в много от тези градове. Стандартът на живот на много домакинства с ниски и средни доходи, които вече изпитват най-тежките последици от ръста на цените на жилищата, може да се понижи още повече.

Кои са най-търсените квартали за апартамент в София

„Влошаването на достъпността на жилищата представлява екзистенциална заплаха за домакинствата със средни доходи. Много от вече голямото неравенство, което се разви през последните десетилетия, се дължи на растящите жилищни разходи“, се казва в доклада.
 
Изследването включва 92 големи града в осем страни, включително САЩ, Австралия и Канада, с данни от третото тримесечие на 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg