Сред предпочитаните локации за покупка на жилище в София остават южните, източните и централни райони на столицата. Освен центъра, сред най-търсените квартали са „Лозенец“, „Изток“, “Изгрев“, „Гео Милев“, „Полигона“, „Кръстова вада“, „Дианабад“, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Младост“, „Стрелбище“, „Гоце Делчев“, районът около Медицинска академия.

Това съобщи Ирена Перфанова, зам.-председател на Националното сдружение за недвижими имоти и член на Борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти CEPI.

По думите й в тези райони потребителите търсят предимно имоти ново строителство или такива, които са построени през последните години. Познаването на един район е важна предпоставка за насочване на инвестиционните намерения към него. Ако купувачите са живели в района или в близост до него, много по-лесно вземат решението за покупка.

Близостта до детска градина и училище, парково пространство, както и бързите транспортни връзки с главни булеварди също са сред приоритетните фактори при избор на имот. Наличието на метро остава основна притегателна сила за новодомците.

С настъпването на пандемията и наложения локдаун през март 2020 г. се очакваше цените на имотите да тръгнат надолу. Това обаче не се случи почти никъде по света. Напротив, недвижимите имоти се оказаха добро убежище за спестяванията. „За година цените не отстъпиха позиция, а през второто шестмесечие се установи тенденция на плавно увеличение.

istock
istock

На годишна база в София се отбелязва среден ръст от около 3-5%. Очертава се по-концентриран интерес към определени райони на града, които са в растеж и компенсират общата статистика за столицата, показваща лек спад на броя на сделките. Инвестицията в новоразвиващите се райони е интересна и поради факта, че нейната стойност се увеличава с по-бързи темпове.

Средната цена за София вече наближава 1150 евро на кв.м., а в считаните за най-престижни райони средната цена се движи между 1500 и 1700 евро на кв.м.“, допълни експертът.

Колко по-евтино излиза апартамент „на зелено“ у нас

Отбелязва се все по-голямо търсене на жилища с две и три спални. С настъпването на пандемията и преминаването към работа от вкъщи, голяма част от хората започнаха да търсят по-функционални жилища, в които има възможност за обособяване на лично пространство за всеки обитател. Младите семейства проявяват интерес към имоти с перспектива за осигуряване на простор и с лесен достъп до паркова среда.

По-малките жилища остават търсени за инвестиция с цел отдаване под наем или за обитаване от едно до две лица. „Обособяването на пространство за хоум офис и учебно място за всяко дете са сред водещите причини за доста от предпочитащите апартаменти с повече от две самостоятелни помещения“, добави Перфанова. Тази тенденция се очаква да се запази и за в бъдеще, защото много компании ще продължат да използват този модел на работа поне за 30 до 50% от работното време.

istcok
istock

Големите тераси и парковите пространства

Все повече се увеличава броят на желаещите да притежават апартамент с по-голяма от обичайната тераса или с малко дворче, когато са разположени на партерен етаж. „Доскоро терасите се считаха като утежняваща площ, но изминалата година засили  желанието за контакт с природата, за откритите пространства, за въздуха около нас, за свободата“, отбеляза Ирена Перфанова.

„На терасите и дворчетата хората откриват място за отдих в жилището си, а през топлите летни дни – комфортен хоум офис. Такава е тенденцията не само у нас – подобни наблюдения споделят и експертите, с които контактувам в много държави в Европа и по света“, добави тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg