Най-евтините наеми в София са в квартал "Военна рампа", където и апартаментите се отдават най-бързо (17 дни). 

Цените там са малко над 250 евро за жилище. На другия полюс е кв. "Изток", където наемите за апартамент надхвърлят 500 евро. Тенденцията на пазара в столицата е нарастване на наемните цени с 2,8%, показват данни от годишния доклад на специализираната платформа ocenime.bg.

С покачването на цените на имотите и тези на наемите се завишават, се забелязва в по-голямата част от районите в София.

Въпреки това, в някои столични квартали се наблюдават и значителни спадове. През миналата година например в "Красно село", "Мусагеница", и ж.к. "Западен парк" наемите са спаднали с над 15%. В "Гоце Делчев", "Редута" и Връбница" цените са спаднали с малко над 5%.

На фона на това, в други квартали в столицата се наблюдава тенденция на силен ръст. Доста голямо покачване на цените - с над 20%, има в няколко квартала - това са "Бъкстон", "Яворов", "Бояна" и "Военна рампа".

istock
istock

Средните цени на наемите в София варират от 200 до 500 евро, като най-желаните квартали, по традиция, остават южните - те са най-предпочитани и от купувачите на нов дом, сочат данни на повечето имотни агенции.

Къде у нас наемите на магазините са най-ниски

В повечето централни и южни квартали в столицата, наемите надвишават 400 евро.


Данните за 2019 г. сочат, че наемите за едностайните апартаменти в столицата достигат 275 евро, двустайните - около 350 евро, тристайните - 480 евро и многостайните се предлагат средно за 750 евро.

Времето за отдаване под наем в София варира между 10 и 45 дни, като спад в предлагането има през летния сезон и засилване на пазара през есента.

Половината от предлаганите жилища на пазара са двустайни, следват тристайните (31%). Времето за отдаване на този тип апартаменти е средно 35 дни. Най-малко са предлаганите многостайни апартаменти - само 6%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg