Агенции за недвижими имоти въвеждат западен модел при жилищните наеми.

Наемодателите вече изискват препоръка от кандидат-наемателите от предишни хазяи.

По този начин и двете страни печелят, тъй като собствениците на жилище си гарантират по-голяма сигурност, а кандидат-наемателите изпъкват пред останалата конкуренция, обясняват от агенция „Antre“, която въвежда практиката от Англия.

В София агенцията въвеждаща практиката работи освен с препоръки от хазяи и с такива от работодатели.

Колко стигнаха наемите на магазини в София

Идеята е да се дадат повече възможности за препоръка на наемателите, както и по-лесното верифициране на препоръките от работодател.

istock
istock

Нуждата от въвеждането на подобна практика на пазара е осезаема, тъй като все повече от наемодателите искат да изберат максимално надежден наемател, който не само да си плаща редовно задълженията и да пази имота, но и да остане максимално дълго.

Това се вижда с тъй наречените “кастинги”, на които наемодателите си избират измежду 10-40 кандидат-наематели.

За съжаление практиката показва, че въпреки отделеното време в огледи и обмисляне на избора за наемател, 35% от собствениците остават разочаровани от решението си впоследствие.

Първата причина е, че не винаги, на пръв поглед, хората с добра професия и доходи са най-надеждни наематели.

Не са единични случаите, в които хора на престижни позиции бързо напускат даден имот или имат навици, които водят до ускорена амортизация на отдаденото им жилището.

Втората причина са професионалните “наематели”. Това са лица, които поне веднъж на 9-12 месеца сменят жилището си.

Те напълно са усвоили умението да въвеждат в заблуда наемодателите, давайки им отговори, които самите собственици искат да чуят на поставените от тях въпроси.

Ето как, цялата пазарна обстановка предполага нуждата от намирането на по-надежден вариант. Верифицирането на препоръките е най-съществена стъпка.

istock
istock

В днешно време всеки може да си напише препоръка и да даде контакти на приятел, който да се представи за негов мениджър или хазяин.

Когато препоръката е от предходни хазяи, се проверява собствеността на имота в имотния регистър, както и в базата на агенцията с наемодатели.

5 основни предимства на инвестицията в имот

Допълнително се проучва жилището и се задават доуточняващи въпроси по телефона със собственика му, за да се гарантира достоверността на препоръката.

Проверката на препоръките от работодател са в пъти по-надеждни с оглед наличието на платформи, предлагащи пълна история на дадена компания и linkedin.

Всичко това, подплатено с едно телефонно обаждане, може да даде спокойствие на наемодателя относно характера и поведението на кандидат-наемателя.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg