Средният наем за 100 кв. м магазин с отлично местоположение във водещите търговски центрове в София достига 39 евро/кв. м.

На търговските улици собствениците искат по 56 евро на квадрат през третото тримесечие на тази година, показват данните на Cushman & Wakefield Forton.

Прогнозата на наблюдателите на пазара е свободните площи да намаляват, а наемите в най-удобните за посещение молове и на търговските улици плавно да растат.

Как да инвестираме в недвижими имоти и земя

Едва 9% от офис площите в София са били незаети през третото тримесечие като през същия период са пуснати в експлоатация три нови офис сгради с 38 хил. кв. м площи.

С това общото предлагане на офиси клас А и Б в столицата надмина 1 963 000 кв. м. като модерните сгради в централната част на София са напълно отдадени.

istock
istock

Офисите в строеж са 383 000 кв. м. Офертните наемни цени за първокласните имоти са стабилни в интервала 12-14 евро/кв. м.

Основно търсене на офис площи идва от разрастващи се аутсорсинг и IT компании.

Компаниите от IT сектора и центровете за изнесени услуги остават най-сериозен двигател на пазара с дял от малко над 50% от наетите площи за периода.

Увеличават се новооткритите магазини през деветмесечието на 2019 г., сочат още данните на компанията.

Пазарът на площи в търговски центрове е сравнително наситен - след пика на новооткрити площи през миналите месеци, нови проекти в следващите 18-24 месеца не се планират.

Обзавеждането за дома, детските и спортните стоки, дискаунт веригите са сред бързо развиващите се категории.

istock
istock

Цените на терените за изграждане на индустриални имоти варират около 25-35 евро/кв. м, в зависимост от размера и местоположението.

Бум на жилищното строителство в последното тримесечие на 2018 г.

Близо 180 000 кв. м нови индустриални площи са завършени от началото на годината в София, а площта на новите проекти е с над 100 000 кв. м повече спрямо същия период на миналата година.

На пазара в София се строят обекти за собствено ползване и по поръчка (built-to-suit), но се наблюдава и ръст на проектите с площи под наем.

Основното търсене е от търговци на дребно, логистични компании и бизнеси, обслужващи сектора на онлайн търговията.
 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg