Последните данни от жилищния пазар отчитат, че имоти в столицата за последната година са поскъпнали с 5%, както и че голям процент от закупуващите се насочват към новото строителство. Това показват данните на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Много българи, живеещи в чужбина, купуват по 2-3 апартамента у нас. 

Рекорден ръст на разрешенията за строеж в София


Забелязва се и тенденция за увеличение на българи, живеещи в по-малки градове в страната, които купуват в София с цел инвестиция, като остават да живеят по родните си места.

Кои са 5-те основни предимства на това да инвестираме в недвижими имоти? Стойне Василев от Smartmoney.bg набелязва и отчита кои са те.

istock
istock

На първо място имаме почти пълен контрол върху имотите, може да ги даваме под наем, може да ги продаваме, може да ги подобрим, може да ги преустроим, така че това е много важно предимство.

Второто е, че може да печелим по два начина от тях на първо място може да ги отдаваме под наем и така да си осигурим текущи доходи и на второ място е капиталната печалба, т. е. увеличението на цената на самите имоти.

Жилищата в София поскъпват още

На трето място те имат висока материална стойност. За разлика от много други активи имотите много трудно могат да стигнат цена 0лв, защото в тях са вложени много материални активи( тухли, цимент идр.) и те винаги ще имат някаква стойност независимо от пазара.

Четвъртото важно предимство е това, че може да ги ипотекираме и да ползваме банкови кредити, но ако имаме активи може да ги заложим в банката и да получим пари срещу тях.

istock

Как да инвестираме в недвижими имоти и земя

И петото основно предимство на всички инвеститори в имоти е това, че има ниско самоучастие, само с 10% може да участваме в една сделка и така срещу една малка сума да получим имот, който струва стотици хиляди левове.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg