След период на плавен ръст на цените, наемите в търговските центрове в София, за магазин с добра локация и площ около 100-150 кв. м, достигат 40 евро/кв. м към края на 2019, като  очакванията са възходящият тренд да продължи.

В Пловдив наемите за обекти със сходни параметри са около 30 евро/кв. м, а във Варна – 32 евро/кв. м. Най-ниски са наемните цени в Бургас – около 26 евро/кв. м. 

Това показват данните на консултантската компания "Cushman & Wakefield Forton".

„Очаквам продължаващият ръст на цените да бъде все по-тясно обвързан с оптимизация на пространствата – реновиране на общите части, както и други промени за подобряване на облика и средата в шопинг центровете.

Това е и добър инструмент за разширяването на клиентската база и  микса от наематели“, коментира Иван Граматиков, мениджър "Търговски площи" в "Forton".

Основните търговски улици в столицата обаче и в някои от големите градове надвишават доста средните цени. Към последното тримесечие на 2019 г. офертните нива за магазин с площ 100-150 кв. м за моден бранд на булевард "Витоша" в столицата са около 60 евро/кв. м с очаквания в краткосрочен план леко да се повишат.

istock
istock

Въпреки по-високите наемни цени, те остават предпочитани локации за най-ключовите обекти на съответната верига магазини, (flagship stores), кафенета и ресторанти.

Общото предлагане на търговските площи достигна 810 700 кв. м в цялата страна, показват още данните на консултантската компания. Това се случи след откриването на нов шопинг център във Варна и обновяването на някои площи във водещи молове в столицата.

"През изминалата година бяха завършени няколко проекта, стартирали преди 2-3 години. Заедно с преструктурирането на съществуващи шопинг центрове, новите търговски площи достигнаха обем, съпоставим със стойностите през 2010 г.

Колко струва да си наемеш офис у нас

Това засили търсенето и активността на наемния пазар. Благодарение на добрите резултати през годината и оптимистичните нагласи на търговците за дългосрочно развитие, все повече наематели обмислят или вече планират позициониране и в редица регионални градове", посочи Граматиков.

Най-бързо развиващите се обекти са тези за бързооборотни и спортни стоки, дискаунт магазините за дрехи и дрогериите. Освен вече присъстващите брандове, разширения има при някои нови на брандове.

istock
istock

Пазарът на индустриални имоти в София през 2019 г. приключи с висок обем нови площи поради пускането на няколко по-мащабни проекта. Новозавършените проекти достигнаха 190 000 кв. м, надхвърляйки средните стойности за последните години.

"Към края на 2019 делът на незаетите площи се задържа до едва 1-2%. Това, в комбинация с добрите показатели на търговските, логистичните и куриерски компании, води до увеличаване на интереса към изграждане на площи за логистика и дистрибуция", каза Жоро Ангелов, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели" в компанията.

Модерни логистични площи под наем се предлагат при наемни нива около 3.8 евро/кв. м за проекти в процес на изграждане за площи над 10 000 кв. м и около 4 евро/кв. м за среден размер помещения. Очакванията са цените да останат на тези равнища през следващите месеци.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg