Все по-предпочитан вариант за купувачите на имоти се оказва купуването на жилище „на зелено“. С този термин се обозначават сгради и комплекси, които все още не са завършени, но са в активен строеж. Когато говорим за такъв тип жилища, обикновено сделките за купуването им се осъществяват директно от строител, следователно условията по тях са по-изгодни. Именно това е основна движеща сила за потенциалните купувачи и интересът към имоти без Акт 16 нараства, обясняват експертите от Адрес.
 
Покупката на имот на зелено би могла да бъде успешна инвестиция, която да ви донесе дивиденти, но е напълно възможно и да се окаже недобре обмислена грешка, с която да изгубите сумата, инвестирана в него. При купуване на недостроени имоти се крият много рискове и неясноти, които могат да доведат до финансова загуба. Преценката за това дали си заслужава инвестицията в жилище без Акт 16 се базира на предварителни проучвания и добро познаване на пазара.
 
Какво представлява акт 16
 
Акт образец 16 е най-дългоочакваният документ и има най-голяма тежест. С него се установява годността за ползване на новопостроената сграда и е финалната стъпка, преди новите собственици на имоти в нея да могат да се нанесат. Преди него обаче има други два етапа - Акт 14 и Акт 15, с които се проследява дали строителните дейности отговарят на нормативната уредба. Когато сградата премине през тях, остава само придобиването на Акт образец 16, с който новата сграда официално се въвежда в експлоатация.

Издава се или от кмета на съответната община, в която се намира обекта, или от Главния архитект. При наличието на Акт образец 16 строителната и монтажна дейност е завършена и са открити индивидуални партиди - всичко необходимо за новите собственици на имот, за да обитават сградата за постоянно.
Акт 16 е този документ, който дава сигурност на купувача, че имотът е завършен и няма какво да се обърка и вече не съществува риск от финансова загуба. 
 
Какви рискове крие покупката на имот без този акт
 
За разлика от вече построените сгради, при които има минимално наличие на избор и жилищата са ограничени, незавършените имоти предлагат пълна свобода по това отношение. Можете да изберете както големината на имота, така и неговото местоположение, разпределение и функционалности. Не само - при покупка на имот без Акт 16, купувачът сключва сделка на малко по-изгодна цена, основно поради наличието на всички съпътстващи строителните дейности рискове.

istock
istock

Плащането се случва във времето и е разсрочено, което е голям плюс за някои клиенти и гаранция за строителя, че независимо дали успее да завърши сградата, ще разполага с някаква сума за вече свършената работа. Основното предимство на сградите в строеж е тяхната цена и богат избор, но крият редица рискове, обясняват брокерите.

Невъзможност за реална преценка на имота
 

Логично, един незавършен имот не може да представи на потенциалните купувачи завършена визия. Когато се предлага имот в строеж, обикновено той се представя чрез 3D визуализации и рендъри по архитектурни планове и е възможно завършената му визия накрая да няма много общо с тази, която ви е накарала да го купите.

Какви проверки да направим, преди да реализираме сделка за имот

Разбира се, шансът да се подведете и разликата между очакванията и реалността да е голяма не е толкова често срещана, но е възможно в последствие да не бъдете удовлетворени от това, което сте купили. Традиционно липсата на Акт 16 означава до някаква степен несъответствие между проекта и реализацията му, докато при купуването на жилище „на тапа“ и „до ключ“ си гарантирате значително минимизиране на риска от несъответствие във финалния му вид.

Невъзможност за моментално нанасяне
 
Ако търсите да купите жилище за лично ползване, трябва да имате предвид, че покупката на имот в строеж означава да предвидите времето, в което няма да можете да го ползвате. Докато сградата не притежава Акт образец 16, собствениците на имоти не могат да живеят там. Обикновено това време са няколко години и независимо невъзможността за обитаване, вече ще сте платили част от цената. Важно е да имате предвид, че е често срещано сградата да не бъде завършена в срок.

istock
istock

Риск от загуба
 
Най-сериозният риск при покупката на апартамент в строеж е, че е възможно да възникнат разнородни проблеми, които накрая пряко да повлияят купувачите. За разлика от готова сграда в експлоатация и с наличен Акт 16, тази без е много по-чувствителна на външни влияния и е възможно или да бъде завършена със сериозно закъснение, или обектът да не бъде изобщо завършен. Тук най-добрият вариант е да купите жилище в сградата едва тогава, когато разполага с Акт 16 и е „на тапа“ - това е моментът, в който жилището се води годно за експлоатация и продажната му цена е все още по-ниска. Въпреки това на такъв етап е невъзможно нанасянето на собствениците, тъй като все още не са реализирани довършителните работи по него.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg