Отдаването на жилище под наем може да е колкото доходоносно, толкова и проблемно начинание, за което мнозина са неподготвени. С изпращането на своите деца в чужбина много възрастни родители стават „наемодатели по неволя“ на техните празните домове. От незнание те може да сключат неизгоден договор или дори по-лошо – въобще да няма такъв. Как да постъпим, ако нашият наемател системно трупа неплатени сметки?

Каквото и да направите, като смяна на партида, то ще е занапред и не касае натрупаните сметки, твърди адвокат Милена Миткова. Според нея ще е добре, ако подпишете нотариално заверена спогодба за заплащане на дължими суми с наемателя, касаеща натрупаното до момента. След това ще можете бързо да си извадите изпълнителен лист срещу него, ако не плати, и да си съберете парите.

Например за Топлофикация действително длъжник на тези суми е собственикът на имота. Но по-съществено е какви са договореностите с наемателя за заплащане на консумативите, подчертава адвокат Димитър Кавалджиев. Най-лошият сценарий е да няма писмен договор за наем – тогава нещата стават доста по-сложни.

В договора за наем обикновено се включва и клауза, регулираща отношенията по повод заплащане на режийните (консумативните) разходи. Там се уговаря като задължение наемателят да заплаща тези разноски – или на наемодателя или директно на съответните дружества.

В някои случаи дори се уговаря партидата да бъде сменена на името на наемателя. В зависимост от клаузите в договора може да си претендирате съответните суми от наемателя – дори Топлофикация да ги поиска от собственика междувременно.

По-тревожно е, ако вашият наемател възнамерява да тегли заем, с който да покрие задълженията си. Това навежда на мисълта, че вероятно е неплатежоспособен, а и може да няма друго по-съществено имущество, чрез което да си съберете парите.

Ако няма договор за наем, наемното правоотношение ще трябва да се доказва с различни доказателствени средства и след това парите да се претендират на основание чл. 232, ал. 2 от ЗЗД.

При всички положения, ако прецените, че към момента проблемът е сериозен, най-добре да предприемете действия чрез съответните писмени уведомления за прекратяване на договора за наем (в зависимост от това дали е писмен или устен, вероятно ще се прекратява на различно основание) и респективно освобождаване на помещението.

Това е най-добрият начин да спрат да се трупат други задължения на името на собственика на жилището. По думите на експерта все пак има начини за претендиране на дължимата сума.