За момента жилищният пазар във Франция остава стабилен, но е възможно да започне да усеща последиците от забавяне през второто тримесечие на 2021 г.
 
Коронавирусната пандемия не е смутила френските купувачи на жилища, а цените както на къщите, така и на апартаментите растат тази година, сочат данни, цитирани от Bloomberg.
 
Цените на апартаментите вероятно ще регистрират ръст от 6,6% през 2020 г., а при къщите се очаква по-малък скок от 6,1%, като повишенията във и около Париж леко изостават от тези в провинцията. Броят на сделките се очаква да намалее до между 960 хил. и 990 хил. тази година спрямо над 1,06 млн. през 2019 г.
 
„Няма как да не отбележим устойчивостта. Недвижимите имоти са стабилни, това е успокояващо, това е осезаемо“, коментира Фредерик Виоло, член на Висшия съвет на нотариусите.
 
Но на фона на очакванията, че френската икономика ще се свие с 9% през 2020 г., жилищният пазар не може „да е вечно в дисонанс“ и е възможно да започне да усеща последиците от евентуално забавяне през второто тримесечие на 2021 г., отбелязва Виоло. Ситуацията не е сравнима с кризата през 2008-2009 г., защото лихвените проценти остават ниски, а банките са склонни да отпускат кредити на купувачите на жилища, допълва той.
 

istock
istock

Цените на жилищните имоти са нараснали във всички най-големи градове в страната начело с Нант и Рен в Западна Франция. Цените на апартаментите в Париж са се повишили средно със 7,6% до 10 640 евро (12 873 долара) на квадратен метър, което е над два пъти повече спрямо цените в Лион, който е на второ място по най-скъпи жилища във Франция.

Какви са наемите на жилища в държавите в Европа

Блокадите заради COVID са накарали повече парижани, които са търсели втори дом, да погледнат към райони на близко разстояние с кола от френската столица, коментира Елоди Фремон, член на комисията за имотна статистика на нотариусите в Париж.
 
Жителите на френската столица, които притежават жилища в Южна Франция, са били затруднени да напуснат столицата, тъй като мерките за оставане у дома през март спря въздушния и железопътния трафик, допълва тя.
 

istock
istock

„Има парижани, които продадоха апартамента си в Ница, в Алпите или на Лазурния бряг, за да купят жилище по-близо до Париж“, казва Фремон.
 
В райони в Южна Франция, включително Ривиерата, купувачите от района на Париж са съставлявали по-малък дял от сделките през третото тримесечие, а са присъствали повече в близките области Нормандия и Бургундия, сочат данните на френските нотариуси. Все пак не се е стигнало до „масово напускане на градовете“, като 84 на сто от купувачите остават в границите на собствения си регион, казва Виоло.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg