До голяма степен благодарение на блокирането, свързано с Covid-19, цели 19 провинциални имота във Великобритания са били продали или се предлагат за над 15 милиона британски лири през 2020 г., според агенцията за недвижими имоти Savills.

Това е рекордно на фона на само едно продадено имение миналата година, и едва пет още година по-рано, пише Bloomberg.

Миналия месец Savills обяви имението на Боудън Парк за 35 милиона паунда (46,4 милиона долара). Имотът включва имение от 18 900 квадратни метра, имение от 18 век, разположено сред над 80000 кв.м. поддържани градини и обширни земеделски земи в Уилтшир, което е на около два часа път с кола от централната част на Лондон.

В продължение на години пазарът на провинциални къщи беше в това, което брокерите наричаха "пазар на купувача". Високите разходи за поддръжка, все по-високите данъци и несигурността във връзка с Брекзит намаляват привлекателността на селските домове.

"Пазарът на къщи в провинцията за последно достигна най-високата си стойност през 2007 г., началото на 2008 г. - и тогава, това лято и есен, имаше срив", казват брокери. "Оттогава пазарът в страната куца."

istock
istock

Провинциалните къщи на богатите ("първокласният" пазар обикновено обхваща къщи от 2 милиона до 10 милиона британски лири) също отбелязаха бавен растеж. До края на третото тримесечие на 2019 г. пазарът е отчитал повече от пет поредни тримесечия на ценови спад, според Knight Frank. През 2020 г. цените достигнаха около 20% под своя връх през 2008 г.

Продават къща от 7 квадрата за 77 777 евро

Богатите жители на Лондон започват да преоценяват своя градски начин на живот "С Covid животът се промени драстично и хората започнаха да гледат на нещата по различен начин", според експерти в недвижимите имоти.

istock
istock

Внезапно вторите домове се превръщат в основни за купувачите. Много хора правят селските къщи свой основен дом. Вместо голяма къща в Лондон и може би вила в страната, те обръщат това и имат по-малък апартамент в Лондон и основна резиденция някъде в страната.
Изключение са къщите, които струват над 10 милиона британски лири.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg