Полският сектор на частните жилища под наем е следен от много глобални фонд мениджъри, които работят с пенсионни фондове, застрахователни компании и държавни фондове от Европа и САЩ, както и някои фондове от Азиатско-тихоокеанския регион, пише Deutsche Welle.
 
„Цените растат главоломно, има огромен скок на цените през последните три години и те никога не са били толкова високи като сега. Според някои се създава балон“, коментира Патрик Пиета от имотната компания Hamilton May във Варшава.
Цените на новопостроените луксозни жилища са нараснали с между 10% и 12% на годишна база през 2020 г., а тези на вторичния пазар са скочили с 6%, казва Магдалена Тополска-Земак от Deloitte във Варшава. „Възвръщаемост от шест процента е далеч по-добра от държането на пари в банката“, допълва тя.
 
Полша регистрира втори по  големина ръст на цените на жилищата в ЕС през 2020 г. По данни на Евростат те са нараснали с 11,3% на годишна база през първото тримесечие на 2020 г. и с 10,9% през второто тримесечие. Само Люксембург отчита по-силен скок от 13,3% през второто тримесечие на миналата година.
 
Най-високите цени във Варшава може да достигнат 10 хил. евро на кв. м, а средните цени в момента са около 2400 евро на квадратен метър. Вроцлав, Краков и Гданск отчитат средни цени от над 8000 злоти на квадратен метър (1767 евро).
 

Парадоксът е, че полските строителни компании продължават да предлагат едни от най-евтините апартаменти в ЕС, но те също така са едни от най-скъпите на Стария континент, когато се вземе предвид месечната заплата.
 

istock
istock

Това означава, че някои хора са изключени от наемния пазар, коментира Максимилиан Мендел, ръководител на жилищните инвестиции в консултантската компания JLL във Варшава. „В Полша се появява т. нар. поколение на наемателите. Не е толкова лошо като във Великобритания, но Полша бавно върви в тази посока. Това все повече засяга семействата, много от които нямат никакви средства, за да навлязат на имотния пазар“, допълва той.

Колко струва ди си купите жилище в Германия

Полша има най-големият жилищен пазар в Централна и Източна Европа, в който преобладават собствените жилища. Броят на жилищата, които се падат на 1000 души, е 80% от средното равнище в ЕС и се смята, че в страната има недостиг на около два милиона апартамента за задоволяване на търсенето, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield.
 
„Пазарът на частни жилища под наем все още се развива в Полша“, казва Тополска-Земак. Апартаментите под наем съставляват около 15% от общите наличности от жилища (2,3 милиона от общо 14,8 млн. жилищни единици). Делът им от инвестиционния пазар в Централна и Източна Европа като цяло е малко под 5%, но вероятно ще нарасне с 10% през идните години.
 
„Докато в Берлин около 80% от хората живеят в жилище под наем, в полските градове делът на наемателите все още е много нисък – около 10%-15%“, казва Мендел. В Дания сегментът на частните жилища под наем съставлява около 50% от годишния обем на трансакциите.
 

istock
istock

„Поляците смятат жилищната собственост за нещо много желано, знак за престиж, много повече, отколкото в Германия“, отбелязва Тополска-Земак. „90% от поляците притежават имота си, като 70% от жилищата са апартаменти, а 30% са къщи. Смятаме, че цените ще започнат да се стабилизират през 2022 г. благодарение на променящите се работни практики, а собствениците ще трябва да понижават цените заради спада на търсенето“, допълва тя.

Пазарът се променя заради хибридната работа и връщането на хора в родните им градове или преместването им в покрайнините на по-големите градове“, казва Тополска-Земак.

Анна Андржевска прогнозира десетократен ръст на броя на притежаваните от институционални инвеститори жилища под наем до 58 хил. до 2025 г. „Освен това програмите за общински жилища под наем съставляват стабилна основа за конкуренция и отправна точка за компаниите и частните собственици“, допълва тя.

istock
istock

„Това ще повиши достъпността на жилищата, особено за работещите младежи, самотните родители или не толкова заможните членове на обществото. Широкото и конкурентно предлагане на общински жилища под наем и на наемни жилища, притежавани от институционални инвеститори, ще регулира пазара и ще подложи на натиск цените на наемите“, смята Андржевска.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg