Около 10% от жилищата в САЩ ще излязат на пазара тази година спрямо 8% в обичайна година, в която няма пандемия. Това показва допитване на Realtor.com, цитирано от Bloomberg. Според него много собственици на имоти, които се притесняваха да обявяват имотите си за продажба по време на пандемията, сега са готови да го направят.

Сайтът за имотни обяви очаква около 10% от жилищата в страната да излязат на пазара тази година спрямо 8% в обичайна година. Допитването е установило още, че 58% от жилищата, които собствениците планират да продадат тази година, са на цена под 350 хил. долара.

„Фактът, че виждаме такъв значителен потенциал при достъпните жилища, готови да излязат на пазара, според мен е окуражителен знак“, казва Джордж Ратиу, старши икономист в Realtor.com.

Растящото търсене и ограниченият брой налични имоти водят до ожесточено наддаване в някои части на САЩ през последните месеци, дори за жилища, които не са в добро състояние.

Но недостигът на предлагане, който предшестваше кризата с COVID-19, няма да приключи скоро. Жилищният пазар в страната не успява да отговори на търсенето от 2010 г. насам, когато броят на новопостроените домове намаля наполовина в сравнение с предходното десетилетие.
Наличните жилища за продажба бяха с около 3,8 млн. по-малко от необходимото в началото на 2020 г., казва Ратиу.

istock
istock

Сред собствениците на жилища в допитването, които са планирали да обявят жилището си за продажба през идните две-три години, една четвърт са заявили, че не могат да продават тази година, защото не са в състояние да намерят нов дом в своя ценови диапазон.

Апартамент в Тел Авив струва колкото имот в Лондон и Манхатън

За хората, които могат да продадат съществуващото си жилище, сега моментът е добър. Средната продажна цена скочи със 17,2% на годишна база до 329 100 долара през март – най-високото ниво от началото на воденето на статистика през 1999 г., сочат данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg