Пазарът на имоти в Тел Авив е различен от всеки друг в Израел с повече чуждестранни собственици на имоти. „Като Лондон и Манхатън е“, казва Матю Бортник, директор на местния офис на компанията Beauchamp Estates. отбелязва той.

Средните цени на луксозните имоти варират между 18 300 и 21 500 долара на кв. м в зависимост от локацията, като стандартните двустайни апартаменти в центъра на Тел Авив струват над 1 млн. долара, пише Wall Street Journal.

Тел Авив е най-скъпият жилищен пазар в Израел, сочат данни на израелската Централна статистическа служба. Имотният индекс на Deloitte за 2020 г., който подрежда най-скъпите градове в света, нарежда Тел Авив на второ място след Париж по средна цена на сделка с 11 668 долара на кв. м, над два пъти повече от средното равнище в 67 европейски града.

Люси Хасел, брокер на недвижими имоти от Вашингтон, се установила в Тел Авив през ноември, след като чакала почти една година. 68-годишната жена нямала търпение да се пренесе в новия си дом, откакто купила имота си през март 2020 г. „Трябваше да се преместя през май, но COVID забави нещата“, разказва тя.

Хасел споделя, че харесала Израел още след първото й посещение, когато била на 20 години. Тя потърсила имот за покупка в страната през 2019 г., но единственият подходящ бил извън бюджета й и офертата й била отхвърлена.
 
Когато се върнала в Америка, Хасел получила съобщение от брокера си в Тел Авив, че продажбата на друг апартамент в същата сграда се е провалила и собственикът би приел нейната оферта. „Купих го на следващия ден, без дори да съм го видяла“, разказва тя. Хасел купила жилището с две спални и две бани с площ от 120 кв. м в Яфо, стар квартал на Тел Авив, за 800 хил. долара.
 

istock
istock

Въпреки глобалната пандемия Хасел е сред все по-големия брой американци, които емигрират в Израел. Израелското правителство съобщи, че 16 хил. имигранти от 85 страни са пристигнали в страната през 2020 г. до октомври. По данни на организацията Nefesh B’Nefesh, която подпомага установяването в Израел на хора от Северна Америка и Великобритания, молбите от американски граждани са се увеличили със 126% през 2020 г.

Колко струва жилище в Рим

„Преди две години имах само едно-две запитвания на месец, сега са около 20“ от американски граждани, казва Матю Бортник. „Пазарът беше доминиран от купувачи от Великобритания и Франция, но сега американците ги изравняват. Най-големите сделки и най-високият сегмент от луксозния пазар също са доминирани от американци“, споделя той. Бортник съобщава, че най-голямата продажба за 2020 г. е покупка от американска двойка на жилище за 84 млн. шекела (около 25,2 млн. щатски долара).
 
Ина Флешлър, маркетинг директор на Sotheby’s International Realty в Израел, казва, че повечето заможни клиенти искат имотите или да се намират директно на крайбрежието, или да са на една улица от водата, което тласка средните цени на луксозните крайбрежни имоти до 4,8 млн. долара. „Има стабилно търсене. Тел Авив е нажежен пазар, предлагането е ниско, защото няма много терени за строителство“, отбелязва тя.
 

istock
istock

Въпреки високите цени сериозни инвеститори залагат на трайната популярност на Тел Авив. Бен Кийт, 42-годишен британски предприемач и директор на Star Group, купил втори дом преди две години на цена от 1,35 млн. долара. Бортник, който му продал имота с две спални, смята, че сега той струва 1,8 млн. долара.

Кийт купил жилището за собствено ползване и за инвестиция. „Тел Авив ми напомня за Барселона. Той има всичко. Това не е спекулативна покупка. Мисля, че градът е добра дългосрочна инвестиция и ще се представи по-добре от други градове“, споделя той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg